Radar · Nyheter

Våg av mord på kvinnor som bryter normer i Irak

Anmar Khalil | Många fans samlades vid Tara Fares grav i Najaf i Irak för att hedra henne.

Fyra irakiska kvinnor har på kort tid blivit mördade i Irak. Senast blev influencern och Instagramprofilen Tara Fares skjuten till döds. Iraks regering utreder nu om det finns kopplingar mellan morden på henne och de tre andra kvinnorna, som alla var frispråkiga i sociala medier, rapporterar The New York Times.

Det var i torsdags som Iraks sociala medier-stjärna Tara Fares mördades på öppen gata, mitt på ljusa dagen i Bagdad.

En okänd man avlossade flera skott innan han åkte iväg på en motorcykel. Hon träffades av tre dödliga skott och dog vid ratten i sin bil.

Hon var bespottad av konservativa irakier för sina utmanande uttryck, tatueringar och klädsel. Hon blev ofta hotad på nätet.

Även efter hennes död haglade glåpord i kommentarsfälten om att hon levde ett ovärdigt liv och därför förtjänade döden.

– Hon var ju väldigt aktiv på sociala medier med en ganska utmanande profil för det irakiska samhället. En hel del anser att det är fel att profilera sig på det sättet på sociala medier, att det är moraliskt förkastligt, säger Katarina Carlberg, fältrepresentant för Irak på organisationen Kvinna till kvinna, till SVT Kultur.

Sociala medier-profilen Shimaa Qassim, med 2,7 miljoner följare på Instagram, kallade Tara Fares martyr och befarade att alla normbrytande kvinnor som gjort sig ett namn på eget bevåg hotas att slaktas som kycklingar.

Många är rädda att det är så. Bara några dagar innan Tara Fares död mördades kvinnorättsaktivisten Suad al-Ali av män som öppnade eld med automatvapen på öppen gata i Basra.

I augusti mördades Rasha al-Hassan och Rafif al-Yasiri, som drev varsin skönhetssalong. Allt talar för att de också blev mördade.

Alla offren var engagerade i att bryta normer i landet. Nibras-al Maamouri, ordförande för Iraks kvinnliga journalistförbund, ser också en koppling mellan morden och att just kvinnliga influencers blir måltavlor för att ”skapa tumult”, skriver the New York Times.

Iraks premiärminister har tillsatt en utredning för att reda ut vilka som ligger bakom. Han kallar det för organiserade seriemord. Ingen har hittills dömts för brotten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV