Radar · Nyheter

Utsläpp av såpa dödar fiskar

Ett utsläpp av såpa från pappersbruket i Bäckhammar i Kristinehamns kommun har fått stora konsekvenser. Fiskar i ån Visman har dött av syrebrist. Länsstyrelsen ska lämna in en åtalsanmälan om miljöbrott, rapporterar lokala medier.

– Vi är skyldiga att lämna in en misstanke om miljöbrott, och det skulle jag inte utesluta. Det beror på allvarlighetsgraden, säger Peter Sundell, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Värmland.

Stanken från den gråvita sörjan är stark och har spritt sig från pappersbruket i ån Visman och vidare ut i Vänern. Hästar har tagits in på grund av utsläppet och många lokalbor är upprörda.

— Det finns inga fiskar, det finns inga fåglar, det finns inga insekter. Det är totalt dött, säger Ulla Eriksson, som bor intill ån, till SVT Värmland.

Utsläppet skedde i veckan efter fel i brukets vattenreningsprocess. En brunn i bruket svämmade över efter att det blivit stopp i den. Stor mängderåpan flödade ut i ån och fick syrenivåerna att sjunka dramatiskt.

– Det vi ser är att syrenivåerna ligger under ett milligram per liter, och fisken börjar få problem när det ligger under fem milligram, säger Peter Sundell i en intervju med P4 Värmland.

Redan på 1990-talet konstaterade Naturvårdsverket att avloppsvattnet från bruket orsakade syrebrist i Visman. Och 2009 anmäldes bruket när fel på en reningsanläggning orsakade fiskdöd i ån.

— Det är beklagligt och sorgligt. Det är inget vi gör med flit, vi jobbar dygnet runt nu och har tagit in externa konsulter, säger Marie Stenquist, talesperson på Bäckhammars bruk, till P4 Värmland.