Glöd · Debatt

Nej till Sveriges inordning i Nato! 

Jens Bornemann/TT | Manifestation mot NATO-övningen Aurora 17 i Göteborg förra året.

DEBATT | Snart rullar militärtransporterna genom Sverige. USA och andra Natoländer ska frakta militärt material inför Natos militärövning Trident Juncture i Norge som startar den 25 oktober. 40 000 soldater med närmare 10 000 militära fordon, 70 krigsfartyg och 130 militärflygplan medverkar. Alla militära svenska vapenslag ska delta: armén, flottan och flygvapnet. Svenskt territorium i luften och på land kommer upplåtas till övningen. 

Samtidigt pågår världens snabbaste upprustning i de baltiska staterna med två och en halv timmes körväg från Estland till den viktiga staden St Petersburg. Militärövningen blir ett led i att förvandla det som hittills varit en av världen lugnaste områden i konflikten mellan väst och öst till motsatsen. Det som sker är en drastisk ökad framflyttning i Norden av Natos militära kapacitet allt närmare Rysslands gränser. Den avspänningspolitik som tidigare generationer i Norden varit stolta över vill politikerna i tysthet lämna bakom oss. Istället ska Norden alltmer integreras i västvärldens krigsmakt med dess alltmer globala ambitioner. 

Ambitioner som främst styrs av USA med en samlad militärbudget mer än tio gånger så stor som Rysslands. Ett USA som redan övar krig med en förändrad kärnvapendoktrin gällande användandet av taktiska kärnvapen som integrerad del i konventionell krigföring. 

EU är en av de viktigaste aktörerna i den pågående militariseringen av Europa. På Medelhavet samarbetar EU med NATO för att med militära medel stoppa flyktingar från att komma över havet. Samtidigt samarbetar EU med miliser och andra grupperingar i det av västvärlden söndertrasade Libyen för att dessa med våld ska stoppa flyktingar. EU-politikerna har också smugit in en militarisering av EU genom olika fördrag som inte bara gäller EU-länder utan också länder som exempelvis Ukraina. Det sker genom det så kallade Lissabonfördraget där en militär del ingår. Lissabonfördraget säger att EU:s medlemsländer inte bara ska stödja varandra försvarsmässigt utan också Norge i händelse av krig. Något som används för att integrera alla länder i ett allt tätare samarbete genom militärövningar vilket sker nu när Sverige deltar i NATO-övningen Trident Juncture. 

EU stödjer också krav på att öka ländernas militärbudgetar och bidrag till gemensamma militära fonder. Det är i linje med de krav Nato ställer om ökning av medlemsländernas militära budget till minst 2 procent av BNP. En upprustning mot en fiende i öst med långt mindre än tiondelen av de militära resurser Nato och EU har tillsammans. Nyligen har EU beslutat om militärsamarbetet PESCO och bygger upp en permanent kapacitet för att ha en EU-armé som kan stärka Nato och USA i dessas globala ambitioner. 

Värdlandsavtalet med NATO och enskilda avtal med länder som USA eller med EU har också varit ett sätt för politikerna att i praktiken inordna Sverige i Nato och en alltmer samlad västlig krigsmakt. Stöd enligt värdlandsavtalet ges under Trident Juncture till Natoförband på Kallax flygplats i Luleå. De omfattande militära transporterna genom Sverige till Norge under Trident Juncture sker med hjälp av Lissabonfördraget. Steg för steg tas för att ytterligare göra Sveriges försvar till ett led i Nato, en militärallians inriktad på att hjälpa USA att bibehålla sitt uttalade mål: att behärska hela världen genom överlägsen militär förmåga för att hävda amerikanska intressen. 

Vi uppmanar alla som önskar fred på jorden och fred med jorden att vända sig mot denna utveckling. Vi kan inte låta politikerna föra oss bakom ljuset och permanent omvandla det som varit en avspänningszon i Norden till en upprustningszon med ständig framflyttning av Natos militära kapacitet allt närmare Rysslands kärnområden. Det är dags att säga nej till de som planerar för upprustning och krig och bejaka arbete för fred.