Radar · Nyheter

Betalade 720 000 kronor för journalistmord

Darko Vojinovic/AP/TT| En regeringskritisk demonstration i Bratislava efter morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova.

En kvinna misstänks ha beställt det uppmärksammade mordet på den grävande journalisten Ján Kuciak i Slovakien mot en belöning på motsvarande drygt 720 000 kronor, säger en av åklagarna.

I medierna figurerar en slovakisk entreprenör som granskats av journalisten i bakgrunden.

Journalisten Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova sköts ihjäl i sitt hem utanför huvudstaden Bratislava i februari.

– Bara mordet på Ján Kuciak beställdes. Hans fästmö Martina Kusnirova var ett oskyldigt offer som var på fel plats vid fel tidpunkt, säger den icke namngivne åklagaren.

Fyra personer har häktats i väntan på rättegången. Enligt åklagaren beställde kvinnan mordet mot en betalning på 50 000 euro, plus att en skuld på 20 000 euro efterskänktes.

Han säger att själva morden utfördes av en man medan en annan man var bilförare och en tredje man agerade mellanhand.

Ján Kuciak rapporterade bland annat om kopplingar mellan italiensk maffia och högt uppsatta slovakiska politiker och affärsmän.

Enligt lokala medier har den misstänkta kvinnan arbetat som tolk åt en namngiven 55-årig slovakisk entreprenör och mångmiljonär, vars verksamhet har granskats av journalisten.

Entreprenören har tidigare hotat journalister. Han sitter häktad sedan i juni, misstänkt för att ha förfalskat skuldebrev men åtal har ännu inte väckts.

När Slovakiens riksåklagare Jaromir Ciznár får frågan om entreprenören nu är misstänkt även för mordet på Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova svarar han:

– Jag tänker inte berätta det för er nu.

Morden utlöste något av en politisk jordbävning i det korruptionströtta Slovakien. Stora protester och demonstrationer hölls på gatorna. Flera ministrar och andra höga befattningshavare avgick innan även dåvarande premiärministern Robert Fico lämnade sin post i mitten av mars.