Radar · Nyheter

Sverige bäst för utvecklingsländer

Sverige rankas högst i världen på att bidra till en bättre utveckling bland världens utvecklingsländer. Landets starka migrationspolitik var ett av skälen till topplaceringen.

Den amerikanska tankesmedjan CGD fastlår i en ny rapport att Sverige är bäst bland de 27 rikaste länderna i världen på att påverka utveckling i de fattigaste länderna i världen.

Mätningen är gjord utifrån sju områden: bistånd, ekonomi, teknik, miljö, handel, säkerhet och migration. Sedan har man sammanställt resultaten i ett index. Sverige petade ner fjolårsettan Danmark till en andraplats, rapporterar TT.

”En bra politik för utveckling handlar om mycket mer än bistånd”, säger Masood Ahmed, ordförande för Centret för global utveckling (CGD), ett pressmeddelande.

”Även om det är viktigt måste rika länders politiker värdera hur alla deras val – från flyktingpolitik till upphovsrätt – hjälper eller hindrar utvecklingsländer”, fortsätter han.

Sverige fick starka poäng på många områden. Och var bäst av alla länder på migration.

– Till exempel är det svenska biståndsprogrammet ett av de bästa i hela världen, och det gäller kvalitet och kvantitet. Sverige är också jättebra när vi kollar på migrationsspolitiken och på miljöområdet, säger Anita Käppeli, en av CGD:s chefer och författare till rapporten, till Ekot och fortsätter.

– När vi tittar på integrationspolitiken, på pappret i alla fall, så ser vi att Sveriges politik är jättebra. Men det verkar nästan som om känslan i befolkningen är annorlunda, att det inte känns som att den fungerar.

Tankesmedjan CGD menar att topplaceringen på området migration grundar sig i att Sverige har den mest utvecklingsvänliga integrationspolitiken av alla 27 länder i rapporten.

”Sverige har den bästa integrationspolitiken och den (i relativa termer) näst största andelen flyktingar efter Tyskland”, skriver CGD.

Det finns saker Sverige kan bli bättre på. Som exempelvis asylansökningar, förklarar CGD.

”Sverige godkänner bara 35 procent av asylansökningarna, vilket är under medel för index-länderna och landets lägsta siffra de senaste fem åren”, menar CGD.

I frågor om ekonomi hamnar Sverige på en elfte plats och om teknik på en trettonde plats. När det kommer till säkerhet hittar man Sverige först på tjugonde plats. Det kan förklaras med att landet exporterar vapen till odemokratiska länder.