Energi · Kultur med Nike

Perspektiv på kroppshets

SVT | Mia Skäringer – ”Kroppshets” – tv-serie på svt/play.

Skådespelerskan Mia Skäringer fick nog av negativa tankar om sig själv och all den tid hon lade ner på tankar om kroppen, maten, träningen – på att duga. I sin nya tv-serie belyser hon olika perspektiv av kroppshets, för att ge hopp, styrka och inspiration till andra att göra sig fria. De retuscherade modellbilderna som omger oss, och som ögat vant sig vid, hjärntvättar oss till att känna att vi inte duger som vi är, så som vi är skapta från början.

Serien tar upp många intressanta och skrämmande aspekter av det här, och inte en dag för tidigt kan tyckas. Både män och kvinnor kommer till tals om hur en negativ självbild både försämrar och förstör livskvaliteten och hur den i värsta fall för vissa kan leda till döden. ”Samhället vill inte att kvinnor ska älska sig själva”. Säger någon och beskriver en inre dialog fylld av själväckel och självdestruktivitet. Ytterligare andra röster beskriver sin relation till den rådande vithetsnormen, som får dem att ständigt känna sig fel eftersom inte alla kroppstyper, hudfärger eller storlekar finns representerade bland till exempel hjältar och lyckliga människor på film och bilder.

Skäringer berättar om sina egna ätstörningar och intervjuar personer som varit drabbade, haft det i sin absoluta närhet, eller arbetar med det, kroppsaktivister och kroppspositivister, och framhåller att dagens omfattande användning av sociala medier försämrar många unga människors psykiska hälsa och syn på sig själv. Det massiva flödet av bilder på ”lyckade” och ”vackra” människor påverkar den egna kroppsuppfattningen och självbilden negativt och den stora ökningen av kroppshat, självskador och ätstörningar bland unga i dag, kan ha att göra med det. I en tid när var femte sjuåring vill bli smalare och 80 procent av alla 15-åringar är missnöjda med sina kroppar, är det uppenbart att det kan leda till mycket lidande och svår sjukdom att tappa verklighetsuppfattningen om sin kropp.

”Dotter av vår tid. Om du kunde se hur vacker du är. Men hur ska jag övertyga dig? Jag famlar ju i min egen skugga och jag såg aldrig mig själv heller. Hur ska jag tvinga ditt medvetande och från vilket håll ska jag hugga dina demoner? När jag aldrig förmått att döda mina egna? Dotter av vår förbannade tid.” (Mia Skäringer)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV