Glöd · Debatt

Panelen: Vad anser du om det nya public service-kontraktet i Danmark?

I det nya public service-kontraktet i Danmark står det bland annat att Danmarks Radio ska ”sprida dansk kultur och det danska kulturarvet” och att det ska märkas att innehållet har ”sina rötter i kristendomen”. Vad tänker du om det här?

– Det som nu sker med Danmarks radio är mycket oroande. Det är viktigt med en fri public service för att demokratin ska hållas levande och aktiv. Men även om ordet är fritt måste det det användas under ansvar. Det fria ordet får inte missbrukas eller användas i fel sammanhang. Så även frihet måste kontrolleras och där är våra pressetiska regler oerhört viktiga.

Ragnvald Nilsson, 74, oberoende miljödebattör, Bureå

– Det är upprörande och inte minst gravt oroande att så tydligt nationalistiska riktlinjer sätts upp. Vår samtid tar i och med beslut som dessa jättestora och bakåtsträvande kliv där demokratins värdegrunder är under attack. Personligen ser jag alldeles för många likheter mellan inslag som dessa och det intoleranta klimat som rådde i 30-talets Europa. Värnar vi inte vår demokrati bättre än vi gör just nu är jag rädd att vi snart är där igen.

Mattias Annwall, 38 år, aktiv i Vänsterpartiet, Ekerö

– Att istället visa att nationen är mottagande, mångkulturell och solidarisk borde ju vara det viktigaste budskapet och intrycket för att manifestera ”danskhet”och ”dansk” kultur 2018. Det borde förresten gälla alla länder och deras kulturer. Framåt, inte bakåt!

Robban Widell, 50 år, boendestödjare, Stockholm