Radar · Nyheter

Kanada stoppar medborgarlön

Efter bara tre månader stoppas ett basinkomstprojekt i delstaten Ontario i Kanada. Regeringens beslut har väckt stor vrede bland forskare och aktivister som menar att stoppet är ett brott mot internationell forskningsetik.

Kanada är ett av de länder i världen som testar medborgarlön. Idén är att medborgare ska få en summa pengar varje månad helt utan villkor.

Men efter bara tre månader sätter staten stopp för pilotprojektet, som skulle pågått i tre år. Detta sedan den tillträdande regeringen med socialminister Lisa MacLeod i spetsen och borgmästaren i Ontario, Doug Ford, har stoppat det.

Beslutet har fått forskare och aktivister från olika delar av världen att gå i taket.

”Stoppet av Ontarios studieprojekt är ett allvarligt brott mot kanadensisk och internationell forskningsetik. Det riskerar att skada Kanadas anseende”, skriver 20 forskare runtom i världen i ett öppet brev till kanadensiska beslutsfattare, enligt The Star.

Enligt dagstidningen Toronto Star skulle regeringen lägga ut 150 miljoner dollar på projektet över tre år.

Familjer i tre socioekonomiskt utsatta områden i Ontario skulle tilldelas mellan 17 000 och 24 000 dollar årligen.

Forskarna menar att beslutet att stoppa projektet är inkonsekvent med internationell forskningspraxis och riskerar att lämna 4 000 förkrossade familjer i starkt behov av ekonomiskt stöd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV