Radar · Nyheter

Gymnasielagen fick grönt ljus – men problemen kvarstår

Lars Pehrson/SvD/TT | Manifestation på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan i augusti 2017.

Tusentals ensamkommande barn kände sig lättade efter beskedet att gymnasielagen får tillämpas. Men ungdomarnas akuta problem med försörjning och hemlöshet återstår att lösa.

Hundratals ensamkommande ungdomar saknar boende, enligt Röda korset. De får istället förlita sig på sina vänner eller tillbringa nätterna på gatan.

Många av dem bär också på svåra trauman efter en tuff resa till Sverige och en tillvaro i ovisshet på grund av en lång asylansökan. Samtidigt ställer myndigheterna höga krav på ungdomarna, vilket också spär på svårigheter att klara skolan.

– Det är oerhört viktigt för ungdomarna att komma in på en utbildning och att kunna fullfölja den, säger Anna Rehnvall, som arbetar med Röda korsets social verksamheter.

–Nu kommer en period av fortsatt osäkerhet och olyckligtvis kommer den med vintern och kylan.

Mer än hälften av de 9 650 som sökt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen har fått slutgiltigt avslag från Migrationsverket. Den skaran erbjuds nu inte försörjning genom Migrationsverket och måste nu klara sig själva, rapporterar TT.

De har rätt till stöd från CSN på 1 250 kr per månad om de har en folkbokföringsadress och fått plats på en utbildning.

– Många av dem kommer behöva stöd. Vi måste se till att de har tillgång till vård och boende så att de klarar skolan, för det var faktiskt det som var meningen med den här lagen, säger Anna Rehnvall.