Radar · Nyheter

Militären förkastar FN-inblandning i Myanmar

Militären i Myanmar anklagas för fördrivningar av samt våldtäkter och mord på rohingyer.

Nu ger landets överbefälhavare sin första kommentar om rapporten från FN:s särskilda utredare, som anklagar regimen för att ha försökt genomdriva ett folkmord.

– Inget land, ingen organisation eller grupp har rätt att blanda sig i eller ta beslut om ett annat lands självbestämmande, säger Min Aung Hlaing, överbefälhavare i Myanmar (Burma), enligt den regimtrogna tidningen Myawady.

Utspelet kommer knappt en vecka efter en FN-rapport om brotten mot rohingyer i Myanmar. När den presenterades konstaterade FN:s särskilda utredare att militären borde skiljas från den politiska makten i landet och att landets toppmilitärer borde utredas, bland dem Min Aung Hlaing.

FN-utredaren Marzuki Darusman gav en mycket detaljerad beskrivning av militärens våld mot rohingyer inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

–Männen dödades systematiskt. Barn sköts och slängdes i floden eller brändes upp, sade han, och tillade att kvinnor och flickor gruppvåldtogs.

–Alla omständigheter är sådana att de motiverar en slutsats om att folkmord var uppsåtet.

Militären förnekar att den gjort något fel och försvarar sina handlingar med att man skulle stoppa muslimska upprorsmakare. Men enligt FN:s utredare i landet har militärens agerande konsekvent varit utom rimliga proportioner sett till det faktiska hotet.

Åklagare vid den internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett en utredning av händelserna kring de misstänkta tvångsdeporteringarna av rohingyer till grannlandet Bangladesh. Det var tidigare osäkert om ICC hade möjlighet att utreda saken eftersom Myanmar inte skrivit under det så kallade Romfördraget. Men eftersom Bangladesh gjort detta har domstolen meddelat att det går.

Regimen i Myanmar har hävdat att landet är villiga att låta de omkring 700 000 rohingyerna återvända, men hittills har ingenting hänt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV