Radar · Nyheter

Fuskande tandläkare döms för bidragsbrott

Martina Holmberg / TT| Flera tandläkare har åtalats och dömts för bidragsbrott.

En rad privatpraktiserande tandläkare har åtalats eller dömts för grovt fusk med tandvårdsstödet.

Nu i höst börjar rättegången mot 17 personer som misstänks vara inblandade i ett mycket omfattande bedrägeri med tandvårdsstödet, skriver Tandläkartidningen. Den huvudmisstänkte, en 42-årig växjöbo ska ha startat tre tandvårdskliniker med det enda syftet att lura Försäkringskassan på pengar. Pengarna, sammanlagt flera miljoner kronor, har förts över till olika privata konton. Företagen har därefter försatts i konkurs. Ett antal ”patienter” som ligan har begärt bidrag för, har kallats som vittnen.

I mars dömdes en 49-årig tandläkare i mellersta Sverige att betala tillbaka 1,7 miljoner kronor till Försäkringskassan sedan myndigheten hade tagit 64 beslut om återkrav av felaktigt utbetalat tandvårdsstöd på samma belopp.

I april dömdes en 35-årig tandläkare till fängelse i två år för grovt bokföringsbrott, grovt bidragsbrott och vål mot tjänsteman. Det senare i samband med att tandläkaren satt häktad och utdelade ett slag mot en häktesvakt.

En annan tandläkare riskerar att mista sin legitimation efter att ha utfört 11 500 tandfyllningar på 704 patienter. Den avvikande behandlingen innebär att varje patient i snitt fick 16 tandfyllningar under fem år. En del råkade dock värre ut än andra. En av patienterna fick hela 164 fyllningar. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anser att tandläkaren ”systematiskt har felbehandlat patienterna” och anser att tandläkarens legitimation bör återkallas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV