Radar · Nyheter

Fängslade saudiska demokratikämpar prisas

De har kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter och tagit strid för kvinnors frihet i ett land där männen har all makt. Nu får de saudiska människorättsaktivisterna Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair ett av årets Right Livelihood-pris.

Hassan Ammar/AP/TT| Mohammad al-Qahtani, här tillsammans med sin dotter 2008, är en av tre saudier som prisas för sin kamp för mänskliga rättigheter och demokrati i hemlandet
Hassan Ammar/AP/TT| Mohammad al-Qahtani, här tillsammans med sin dotter 2008, är en av tre saudier som prisas för sin kamp för mänskliga rättigheter och demokrati i hemlandet. Samtliga tre avtjänar långa fängelsestraff.

al-Hamid, al-Qahtani och Abu al-Khair beskrivs i juryns motivering som tre av de mest framstående saudiska människorättskämparna. ”De har envist arbetat för att reformera ett land där kungafamiljen har ett oinskränkt maktmonopol och samarbetar med ultrakonservativa wahhabitiska ledare för att stärka det totalitära styret”, skriver den svenska Right Livelihood-stiftelsen.

De tre aktivisterna är välförtjänta pristagare, anser Mellanösternexperten Bitte Hammargren.

– Det är glädjande att man uppmärksammar människor som har betalat ett väldigt högt personligt pris för sin kamp för mänskliga rättigheter, säger Hammargren som arbetar på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Saudierna är de första från arablandet att få priset. De avtjänar fängelsestraff på mellan 10 och 15 år och kommer därför inte att kunna ta emot priset. Hammargren, som har träffat både al-Qahtani och Abu al-Khair, hoppas ändå att budskapet ska tränga genom cellväggarna.

– De är båda personer som har haft betydelse i sitt eget samhälle och som har blivit kända för att de har vågat stå upp för andra människor som blivit utsatta. Förhoppningsvis kan det här priset ge modernismen i Saudiarabien mer syre, säger hon.

TT: Kommer utmärkelsen att få några efterverkningar i Saudiarabien?

– Det är svårt att tro att det blir några omedelbara efterverkningar, men det bör ändå ge de fängslade en insikt om att världen inte har glömt dem. Och på längre sikt även att behovet av genuina reformer uppmärksammas.

Utöver den saudiska trojkan får även jordbrukaren Yacouba Sawadogo från Burkina Faso och agronomen Tony Rinaudo från Australien varsitt pris på en miljon kronor för sina respektive insatser för att hindra ökenutbredning i Afrika.

Sawadogo får priset för att ha omvandlat ”ofruktbar mark till skog och visat hur jordbrukare kan återuppliva sin jord genom innovativ inhemsk och lokal kunskap”. Han är känd som ”mannen som stoppade öknen” och har lyckats omvandla uttorkad mark till 40 hektar skog. Sedan han lärt ut sina metoder har tusentals hektar ofruktsam mark gjorts produktiv i Burkina Faso och Niger.

Utmärkelsen till Rinaudo motiveras med att han ”visat i stor skala hur uttorkad mark kan bli grön till minimal kostnad och därmed förbättrat uppehället för miljontals människor”. ”Trädmakaren” Rinaudo har utvecklat en metod som har återupplivat 50 000 kvadratkilometer mark (en niondel av Sveriges yta) med fler än 200 miljoner träd enbart i Niger, skriver juryn.

Årets hederspris går till Thelma Aldana och Iván Velásquez för deras kamp mot korruptionen i Guatemala. Aldana och Velásquez, som har lett Åklagarmyndigheten i Guatemala och den FN-stödda Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig), tillhör världens mest framgångsrika på området, anser juryn. De båda institutionernas arbete har lett till över 300 fällande domar. Bland annat tvingades president Otto Pérez Molina avgå sedan brottssyndikat med band till regeringen avslöjades.

– De här pristagarnas banbrytande arbete för demokrati, ansvarsutkrävande och att återställa skövlade marker skapar hopp och förtjänar uppmärksamhet världen över, säger Amelie von Zweigbergk, styrelse- och juryledamot på Right Livelihood-stiftelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV