Glöd · Debatt

Ta krafttag mot det onödiga flyget

Jan Collsiöö/TT | Västerås flygplats är en av de lokala flygplatser som Grön ungdom anser borde läggas ned.

DEBATT Sommarens klimatrelaterade extremväder var en väckarklocka för hela Sverige. Det är upp till alla nu levande människor att gemensamt motarbeta klimatförändringarna. Ett självklart första steg är att sluta subventionera de mest miljövidriga transportmedlena – flygen. Därför vill Grön ungdom dra in skattestödet till flera lokala flygplatser i Sverige.

Idag finns det cirka 30 lokala flygplatser runtom i Sverige som sinkar den gröna omställningen. Flera av dem är helt onödiga samtidigt som de kostar miljontals kronor för skattebetalarna att hålla öppna. Det är inte rimligt.

Inte nog med att flygplatserna driver på klimatförändringarna – de är också slukhål i sina respektive kommunernas budgetar. Bara under 2017 gick de lokala flygplatserna back med 400 miljoner kronor. När man i framtiden ser tillbaka på vår tid kommer den massiva subventioneringen av flygplatserna att framstå som en ofattbart snedvriden prioritering. Därför vill Grön ungdom i ett första steg lägga ned fem flygplatser runt om i Sverige.

Flygplatserna i Kristianstad, Växjö, Norrköping, Västerås, Halmstad får varje år ett skattestöd på sammanlagt 48 miljoner kro nor, trots att de är helt onödiga. Pengarna som skulle kunna gå till viktiga lokala satsningar på kollektivtrafik, klimatsatsningar och välfärden sväljs istället av flygplatser som inte kan hålla sina dörrar öppna på egen hand.

Samtliga av dessa flygplatser ligger i städer med bra väg eller tågförbindelser till andra städer som har egna flygplatser eller till de större städerna Stockholm och Göteborg. Att samtliga invånare i dessa kommuner ska medfinansiera några få flygpendlares resor är inte rimligt.

Dessa kommuners värdefulla skattepengar ska inte användas för att steka planeten. Det är både ansvarslöst inför våra framtida generationer och dagens skattebetalare. Det får vara nog nu! Skattebetalarna ska inte stå för notan för dessa flygplatser.

Klimatet kan inte vänta och omställningen kommer kräva omfattande resurser och investeringar. Vi behöver en utbyggd tågräls, snabbtåg, elbussar, laddstolpar och överlag fler avgångar i kollektivtrafiken. Då kan vi inte slösa våra skattebetalares pengar på omodern, klimatvidrig och onödig flygtrafik.