Radar · Nyheter

Spår av kol i moderkaka

Kolpartiklar från avgaser kan nå moderkakan och skada fostret, visar ny forskning.

Tidigare studier har visat att en tydlig koppling mellan luftföroreningar och en rad negativa effekter på kvinnors foster. Det handlar bland annat om tidig födsel, låg födelsevikt, spädbarnsdödlighet och andningsproblem. Hur skadan blir till har dock varit oklart.

En grupp forskare vid Queen Mary University i London har nu för första gången tagit fram bevis på att kolpartiklar från exempelvis bilavgaser tar sig igenom lungorna till moderkakan, rapporterar brittiska The Guardian.

”Våra resultat är ett första bevis på att inhalerade partiklar i luften kan ta sig från lungorna in i blodomloppet och sedan nå moderkakan”, säger Norrice Liu, en av forskarna bakom studien.

Forskarna studerade en grupp kvinnor bosatta i London som visat sig haft kolpartiklar från luftföroreningar i moderkakan. Sannolikheten är stor att partiklarna hamnat i fostret via moderkakan, menar forskarna.

”Vi vet inte om de här partiklarna som vi fann också kan röra sig in till fostret, men vår studie visar att det finns en sådan möjlighet”, säger Liu.

”Å andra sidan behöver inte partiklarna hamna i barnets kropp för att ha en negativ inverkan. Om de har en effekt på moderkakan kommer det i alla fall att påverka fostret indirekt”.

Studien bygger på mikroanalyser av makrofagceller från fem moderkakor från icke-rökande londonkvinnor som alla gjort planerade kejsarsnitt.

I 60 av makrofagcellerna, som är en del av immunförsvaret, hittade teamet totalt 72 små svarta prickar. Enligt forskarna handlar det om kolpartiklar för utseendet på prickarna är detsamma som kolpartiklar som hittats i makrofagceller i luftvägar.

Forskaren Lisa Miyashita tycker att att de nya rönen är alarmerande.

– Det är ett oroväckande problem. Vi ser starka bevis på att förorenad luft som kvinnor andas in har skadliga effekter på deras foster, säger hon till The Guardian och fortsätter.

– Det är nog klokt att ta en omväg, en mindre förorenad väg när man är ute och går. Oavsett om man är gravid eller inte. Jag försöker undvika biltrafikerade vägar så mycket som möjligt när jag är på väg till tunnelbanestationen.

Forskningsrapporten presenteras på söndag på en konferens i Paris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV