Energi · I blickfånget

Hon är en miljösmart globetrotter

Privat | Här besöker Evelina Utterdahl provinsen Mazandaran i Iran.

Evelina Utterdahl är inte lätt att få tag på, hon är på ständigt resande fot men på vägen tillbaka från Iran stannade hon till några dagar i Berlin och det är på ett kafé i Neukölln som vi träffas en solig morgon i juli.

Ekologisk hållbarhet och miljön är viktiga frågor för henne, och när hon kände att hon inte kunde rättfärdiga sitt flygande längre slutade hon flyga. Till Iran reste hon med buss och tåg. Efter intervjun ska hon vidare med tåg till Prag.

– Jag såg siffror svart på vitt hur stor påverkan flygresor har på miljön och insåg att genom att flyga tillhör jag de värsta miljöbovarna. Jag vill hjälpa miljön och motarbeta klimathotet och det var då jag kände att jag inte kan göra det längre och tog beslutet direkt, säger Evelina Utterdahl.

Hon är principfast, när hon väl bestämt sig ser hon inte vad hon missar. Om hon ska korsa hav är det segling eller lastfartyg som gäller och eftersom segling är det mest miljövänliga alternativet funderar hon på att lära sig att segla.

Idag reser Evelina Utterdahl ensam på heltid och bloggar om sina resor
Idag reser Evelina Utterdahl ensam på heltid och bloggar om sina resor.Foto: Privat

Reser ensam på heltid

När Evelina Utterdahl var 21 år köpte hon en resa till sin dåvarande pojkvän, men de gjorde slut strax innan resan och hon bestämde sig för att åka ensam. Resan gjorde att hon lärde känna sig själv och det gav mersmak för att ge sig ensam ut i världen och upptäcka nya kulturer och levnadsstilar. Hon hade inga sparpengar, endast ett jobb i en optikerbutik i Mölndal.

– När jag bestämde mig för att börja resa på heltid tänkte jag att jag får städa på vandrarhem eller toaletter om jag måste. Jag kände att det inte fanns ett annat val för mig eftersom jag inte ville fastna i ekorrhjulet där livet handlar om att arbeta och konsumera. När jag reste själv blev jag inte påverkad av någon annan och det var tack vare det som jag insåg hur mycket jag älskar natur och berg.

Enkelt att resa hållbart

I dag reser hon ensam på heltid och bloggar om sina resor. Hon har över 35 000 följare på Instagram. På sin blogg tipsar hon om hur vi kan resa mer hållbart utan att krångla till det.

– Jag vill göra det så enkelt som möjligt så att folk kan ta bra beslut. Det gäller bara att planera och analysera sin miljöpåverkan när man är ute och reser och förbereda sig och tänka på hur och vad man konsumerar när man är i andra länder. Man kan till exempel skippa takeway-pappersmuggar och ta med sig en egen mugg. Och istället för att äta glass från bägare, ta ett rån. Jag brukar ha med mig en liten träskål och mina egna bestick och be att få glassen i den och använda min egen sked.

Andra tips för att resa hållbart är att skippa plasten. Evelina Utterdahl har till exempel en tvålbehållare där hon försvarar sin tvål och hon har alltid med sig sin egen vattenflaska och vattenfilter. Och hon tackar alltid nej till plastbestick, sugrör och engångsmuggar. Hon tror att när det handlar om hållbarhet och etiskt tänkande är människor bekväma och okunniga. De handlar på de stora klädkedjorna eftersom de finns överallt. När hon tar upp sina egna bestick eller skål skapar det en diskussion och många blir nyfikna och säger att de aldrig tänkt på det sättet.

Hon tjänar inga pengar på sin hemsida men hon kommer att börja sälja produkter som vandringskläder och sandaler som hon vet är bekväma och som är tillverkade på ett etiskt sätt.

– Jag skulle aldrig samarbeta med ett företag som använder sig av barn- eller slavarbete eller inte har ett hållbarhetstänk. Därför har jag inte så mycket att välja på. Men det är fler företag som är medvetna och bryr sig om hållbarhet och tar sitt ansvar.

Det senaste samarbetet är med ett klädföretag som jobbar med hållbarhet och etisk produktion. De använder ekologisk bomull och alla plagg som de tillverkar är unika. Det är riktigt hantverk och inte fabriks- eller massproduktion.

Veganism

Hon blev vegan av etiska skäl. Det började med att hon insåg att grisar är intelligenta och känslomässiga djur och då blev det lika konstigt för henne att äta gris som att äta hund.

– Därefter tog det inte många dagar innan jag kände detsamma för alla djur. Min empati växte snabbt efter att jag kom över tröskeln att sluta trycka bort kännedomen om hur djurhållningsindustrin går till.

Hennes intresse för miljön och hållbarhet väcktes till liv efter att hon hade blivit vegan. Även om hon slutade äta djur av etiska skäl öppnades en ny värld där hon fick kunskap i miljöfrågor.

– Samtidigt har diskussionerna om miljön på sociala medier, nyheterna och bland privatpersoner ökat. Mitt intresse växte ju mer jag själv satte in mig i frågan och det har blivit något som jag läser om dagligen.

Att vara vegan och få tag på bra mat när man är ute och reser är inte svårt enligt Evelina Utterdahl.

– Det finns alltid grönsaker, frukt, ris, bönor och linser som är lätt att få tag på i de flesta länder. De få länder som jag varit i där jag hade svårt med mat – eftersom jag inte bodde på en plats med eget kök och fick förlita mig på att äta ute – var i Filippinerna och Östtimor.

Västvärldens livsstil

Efter att ha rest i över 73 länder har Evelina Utterdahl sett effekterna av västvärldens sätt att leva och konsumera och säger att vi i Sverige har blivit individualister. Vi tänker inte på hur vår livsstil kan påverka landet eller världen utan tänker mer på ”hur påverkar det här valet mig?”.

– Miljöförstörelsen och naturkatastrofer är värst i de fattiga länderna och det är inte förrän det drabbar oss här i väst som folk kommer att ta det på allvar. Jag tänker att planeten är för oss alla och ser den som ett lån. Oavsett hur mycket vi förstör naturen kommer den att anpassa sig och återhämta sig men vi håller på att göra jorden obeboelig för oss själva. Det är vi människor som håller på att utplåna oss. Jag är övertygad om att naturen och jorden kommer att återhämta sig.

Evelina Utterdahl

Född: Göteborg 1992.
Bor: Ingenstans, reser på heltid.
Familj: Mamma Monica, Pappa Bengt, Storasyster Amanda och hunden Nova.
Gör: Reser och sprider kunskap och tips om hållbarhet.
Aktuell med: Föredrag om hållbart resande.