Energi · Syre tipsar

Vackra bär är goda också

De syrliga berberisbären används i persisk matlagning, men man kan även göra marmelad och gelé på dem.

Berberis och aronia är vanliga prydnadsbuskar i bostadsområden, och nu står de och lyser med sina vackra bär. Många vet inte vad det är, föräldrar hindrar barnen från att smaka, för tänk om bären är giftiga! Men det är de inte. De är goda och nyttiga.

Aroniabär smakar lite strävt tills de blir frostnupna, men det märks inte när man gör sylt, saft, gelé eller marmelad på dem. De är rika på pektin och därför är de bra att blanda in när man kokar sylt på andra frukter eller bär.

Berberisbär är små, avlånga och syrliga och innehåller också mycket pektin. Eftersom bären är så små är det svårt att plocka tillräckligt för ett ordentligt syltkok. Men man kan använda dem till gelé och marmelad eller blanda med andra bär i sylt och saft. De är också goda att ha i mat, till exempel som smaksättare i en soppa. I persisk matlagning har man ofta berberis i ris.

Både aronia och berberis används traditionellt som medicinalväxter. I Östeuropa används aronia mot högt blodtryck och struma. Berberisbären är rika på C-vitamin och man kan använda dem för att lindra förkylning. Bark från roten och stammen lär vara ett helt apotek, men ta då inte prydnadsbuskarna på gården – det kan lätt bli dålig stämning.

Källa: www.skogsskafferiet.se