Radar · Nyheter

Ryssland anklagar Israel för nedskjutet plan

Ett ryskt militärflygplan har skjutits ned i Syrien.

Ett ryskt militärflygplan med 15 personer ombord försvann från försvarets radar ungefär samtidigt som robotar avfyrades mot staden Latakia i Syrien, uppger Rysslands försvarsdepartement.

Ryssland lägger nu skulden på Israel – även om planet ska ha skjutits ned av syriskt luftvärn.

Rysslands försvarsminister säger att den syriska militären oavsiktligt har skjutit ner det ryska militärplanet, men skyller händelsen på Israel, uppger den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

”Spåren av Il-20 på flygkontrollradarn försvann i samband med att fyra israeliska F-16-plan attackerade syriska anläggningar i provinsen Latakia”, står det i ett uttalande från försvarsdepartementet i Moskva, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Israeliska piloter som genomförde attacker mot syriska mål ”använde det ryska planet som skydd”, uppger rysk militär i ett uttalande. Robotarna avfyrades mot flera platser i kuststaden Latakia, men sköts ned, enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Luftvärn har mött fienderobotar som kom från havet i riktning mot staden Latakia, och hejdat flera av dem, säger en militär källa, enligt nyhetsbyrån.
Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som

bevakar kriget från Storbritannien, var robotarnas mål ammunitionslager i Latakias utkant. Stora detonationer har hörts i staden, enligt SOHR.

Det ryska försvarsdepartementet hävdar enligt Tass att robotar avfyrades från ett franskt fartyg i regionen vid ungefär samma tidpunkt – men Frankrike förnekar inblandning i det ryska planets försvinnande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV