Radar · Nyheter

AfS skyller på valfusk

Under veckan har flera fall av valfusk rapporterats runt om i landet. Samtidigt har konspirationsteoretiska spekulationer om ett riggat val fått fäste på sociala medier.

Fram till torsdagen hade närmare 30 anmälningar om misstänkta valfusk kommit in till Riksenheten mot korruption. Variationen på anmälningarna har varit stor. Flera handlar om hanteringen av valsedlar, exempelvis att dem kommit bort, meddelar chefsåklagare Alf Johansson till Ekot.

Andra anmälningar handlar om urkundsförfalskning av samtyckesblanketter, för att personer ska få sättas upp på valsedlar. Men många anmälningar är grundlösa, enligt Johansson. I andra fall har en förundersökning om brott inletts.

I Karlskrona har valsedlar med förkryssad kandidat delats ut till väljare utanför en vallokal. Personen har polisanmälts misstänkt för valpåverkan.

I ett annat fall misstänks en person ha förfalskat namnteckningar för två värmländska kandidater i riksdagsvalet, rapporterar P4 Värmland.

Personer som sätts upp på valsedlarna måste intyga med en underskrift att de vill ha sina namn där. I båda fallen finns misstankar om att någon annan skrivit på blanketten.

Samtidigt har konspirationsteorier fått stor spridning i sociala medier. När Valmyndighetens sajt låg nere under valdagen spreds rykten om att det var ett knep för att manipulera resultatet.

I regel är det främlingsfientliga partier och sfärer som sprider ut bilden av ett riggat val, speciellt det nybildade nazistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS). Flera företrädare för AfS har uttryckt att valfusk är orsaken att partiet inte kom in i riksdagen.

Konspirationsteorierna återkommer bland flera invandringsfientliga sajter. Hatsajten Fria tider skriver på Twitter:

”Sverigedemokraterna som tippades bli Sveriges största parti fick närmare tio procentenheter lägre än vad flera mätningar visat. Samtidigt inkommer rapporter om valfusk. Något stämmer inte med resultatet.”

Christer Mattson, forskare vid Segerstedtinstitutet i Göteborg, menar att det är en medveten strategi från högerextremister.

– De började prata i vintras om riggade val. Det ligger i hela alt-right-kontexten att misstro systemet. Jag tror att det är en genuin misstro. Man tror att allt är riggat. De tror på konspirationsteorier, de är marinerade i de här föreställningarna om att det är en massa makter som styr det här, säger han till Expressen.