Radar · Nyheter

Wallström om Anna Lindh: Saknad av många

Jessica Gow/TT| Ulla Löfven, statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) besöker Anna Lindhs grav på Katarina kyrkogård i Stockholm.

Det har gått 15 år sedan Anna Lindh mördades.
Hon är saknad av väldigt många, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Anna Lindh överfölls och knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003. Den socialdemokratiska utrikesministern avled dagen efter av sina skador på Karolinska sjukhuset, 46 år gammal.

Femton år senare blåser höstvindar över Katarina kyrkogård i Stockholm när en liten grupp socialdemokrater med statsminister Stefan Löfven i spetsen lägger blommor på hennes grav. Ingen av dem vill säga något om det pågående arbetet med att bilda regering, men Margot Wallström pratar om Anna Lindh.

– Femton år. Det är klart att det alltid är svårt. Anna var som en politikens ljusgestalt. Man tänker på henne med väldigt ljusa minnen och att hennes gärning var alldeles för kort, säger hon till TT.

Anna Lindhs politiska gärning tog fart på allvar när hon 1984 valdes till SSU:s ordförande, den första kvinnan på den posten. Hon blev senare riksdagsledamot, kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm, miljöminister och utrikesminister. Som det senare var hon ansvarig när Sverige höll i ordförandeklubban i EU under den första halvan av 2001.

Anna Lindh var också drivande på ja-sidan i eurofolkomröstningen två år senare.

– Hon lyckades verkligen mobilisera ett politiskt intresse på ett sätt som var naturligt. Det vädjade till det bästa i människor hela tiden, säger Margot Wallström, som skulle ha träffat Anna Lindh dagen då hon attackerades.

Valrörelsen blåstes av i samband med Anna Lindhs död, men omröstningen genomfördes som planerat några dagar senare, den 14 september 2003. Hennes mördare, Mijailo Mijailovic, avtjänar sedan den andra december 2004 ett livstidsstraff för mordet och sitter sedan några år tillbaka på en rättspsykiatrisk klinik.

Jag tänker också på vilken dramatisk historia vi har, säger Margot Wallström. Efter många, många år där vi betraktades som det mest fredliga och skyddade landet, där allt var paradisiskt, så hade vi både Olof Palme och Anna som mördades på det här sättet. Det är fruktansvärda händelser som verkligen har präglat Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV