Radar · Nyheter

30 000 har flytt bombardemanget i Idlib

Ugur Can/AP/TT| Soldat från Fria syriska armén väster om Idlib.

Över 30 000 personer har redan flytt undan den syriska regimen och dess allierades flygräder i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien. Regimen tros förbereda en storskalig offensiv för att ta över området, med rysk hjälp.

FN:s humanitära chef Mark Lowcock skräder inte orden när han pratar om riskerna med en storskalig militär offensiv mot oppositionsfästet Idlib:

– Vi måste hitta en lösning på det här för att inte de kommande månaderna i Idlib ska bli den värsta humanitära katastrofen, med den största förlusten av människoliv, på hela 2000-talet.

I ett par dagar har syriska och ryska stridsplan genomfört intensiva bombräder mot provinsen. Syriska trupper, med stöd från Iran och Ryssland, grupperas omkring Idlib. I området bor omkring tre miljoner människor, varav hälften är internflyktingar enligt FN. Strax över 30 000 har redan flytt undan flygräderna och spritt ut sig över regionen.

– Vi är extremt oroade över situationen, på grund av antalet människor i området och hur pass sårbara de är. Riskerna för civila är oerhört stora.
FN och andra hjälporganisationer förbereder sig på att ge humanitär hjälp om det behövs.

Bedömare tror att omkring 800 000 personer kan fly Idlib. En militäroffensiv skulle kunna leda till en humanitär katastrof då det inte finns något rebellkontrollerat område i närheten som människor kan fly till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV