Glöd · Ledare

Låt inte SD styra ditt röstande

När jag för en vecka sedan skrev att detta är det minst viktiga valet någonsin lät inte reaktionerna vänta på sig. Den röda tråden i reaktionerna var att vi måste taktikrösta på ett riksdagsparti för att sätta stopp för SD.

”När SD är på väg att bli näst största parti måste vi sätta stopp för det” skrev någon. Problemet är bara att enda realistiska möjligheten att bidra till att SD inte blir näst största partiet är att rösta på Moderaterna. Ett parti som i stora delar kopierat SD:s politik och i denna valrörelse till och med har en brunare retorik än SD. Vad nyttan med att rösta på Moderaterna skulle vara, om det inte bara är SD utan framför allt deras politik och ideologi som en vill sätta stopp för, är svårt att förstå.

Samma tanke har den som tycker att vi bör rösta eftersom vi annars riskerar att SD blir största parti. Ska vi alltså rösta på sossarna så de blir större än SD? Det parti som stängt Sveriges gränser, ställt gratis busskort för skolungdomar på loven mot flyktingmottagning och tävlar med M och SD om vara mest invandrarfientligt?

Det finns inte ett så mycket effektivare sätt att bygga ett nationalistiskt, stängt, främlingsfientligt och auktoritärt Sverige än att rösta på S.

I ett mejl får jag argumentet att vi måste stoppa SD:s inflytande över regeringsbildningen, jag frågar hur en ska rösta för att göra det. Får bara ett svar om varför det är viktigt. Det är förstås lätt att hålla med om att det är förfärligt att de troligen kommer att få det inflytandet, men jag kan inte förstå hur en ska kunna taktikrösta emot det. Som det ser ut i dag verkar de enda möjligheterna att stoppa det vara en betongallians mellan M och S eller en mittenregering med S, MP, L och C. Möjligen kan en då resonera att om den något mer liberala delen av Alliansen (L och C) blir starka ökar möjligheten för den senare varianten och en bör därför rösta på något av de partierna. Men tillåt mig tvivla. Risken att en framgång för de partierna leder till något helt annat är i alla fall överhängande.

För faktum är att så som det politiska landskapet ser ut i dag kan vi inte med vårt röstande vare sig förhindra SD:s inflytande över regeringspolitiken eller veta hur det påverkar den kommande regeringsbildningen. Den kommer inte att avgöras på valdagen utan i det smutsiga spel som vi kommer se efteråt.

Det blir också något absurt om vi i vår iver att stoppa SD:s inflytande låter SD styra hur vi röstar, diskuterar och vad vi fokuserar på. Ska vi sätta stopp för både SD och deras politik måste vi tänka och agera betydligt mer långsiktigt än att ha all fokus på och taktikrösta mot SD. Ska vi sätta stopp för den nationalistiska utvecklingen måste vi se till att det finns andra visioner, berättelser och diskussioner än de bruna. SD:s dröm om att slänga ut alla invandrare och stänga gränserna får inte vara den enda idé som dagens samhällsdebatt kretsar runt.

Vi måste visa på andra alternativ till dagens samhälle än ett ariskt rent Sverige. Vi måste börja prata om vad vi vill, om hur vackra våra samhällsvisioner är. SD:s framgång och S och M:s genomförande av deras program var för mindre än ett decennium sedan en brun utopi. Vad är vår utopi? Vågar vi tro på den? Vågar vi stödja den trots att den framstår som utopisk i dag ? Har vi tid och råd att låta bli?

Låt inte de destruktiva styra ditt röstande på söndag. Rösta för den positiva förändringen som du vill vara en del av.

Rösta med hjärtat.

Snart är valrörelsen över.

Snart börjar det kanske smutsigaste spelet efter ett val vi varit med om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV