Radar · Nyheter

Lång väntetid för att korrigera kön

Köerna växer kraftigt för att få utredas för könsdysfori, det vill säga att kroppen inte stämmer överens med könsidentiteten. Konsekvenserna är allvarliga – i värsta fall döden, varnar Föreningen för transpersoner.

Allt fler barn och unga söker sig till vården för att de upplever att de är födda med fel biologiskt kön. Det har gjort att köerna blivit betydligt längre runt om i landet. På vissa håll kan barn få vänta upp till ett och ett halvt år på en utredning.

Den psykiska ohälsan är mycket svår bland unga med könsdysfori och självmorden är många. Därför är det angeläget med snabb hjälp, menar Alfie Martins, ordförande i FPES, en förening för transpersoner.

– För ett barn som lider av könsdysfori går tiden oerhört långsamt. Väntetiderna är ett av skälen till de höga självmordstalen, säger hon.

Alfie Martins menar att det är fler behöver få kompetens att möta barn med könsdysfori så att de får stöd i väntan på utredning och medan den pågår.

– Oavsett när man kan få hjälp rent medicinskt behöver man stöd under tiden. Inte minst behövs skolsköterskor som kan ta de här samtalen med barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV