Radar · Nyheter

Lana Del Rey ställer in konsert i Israel

Thomas Johans/TT | Efter protester ställer popdrottningen Lana Del Rey in sin medverkan på en israeliskmusikfestival.

Världsartisten Lana Del Rey har kritiserats för sin medverkan på Meteor Festival i Israel. Nu skriver hon att hon drar sig ur festivalen.

”Det är viktigt för mig att både uppträda för Palestina och Israel och behandla alla mina fans rättvist”, sa popstjärnan på Twitter.

Meteor Festival anordnas på en kibbutz i norra Israel 6–8 september. Lana Del Rey var det stora dragplåstret.

Palestinska intresseorganisationen (PACBI) välkomnar Del Reys beslut. ”Tack för ditt principfas beslut”, skrev de i ett uttalande.

PACBI hade tidigare manat Del Rey att ställa in. Organisationen är en del av Bojkott, divestering, sanktioner (BDS), som i sin tur är en internationell kampanj som sluter upp bakom kravet på bojkott mot Israel så länge ockupationen fortgår.

Flera artister som tidigare planerat att turnera i Israel har också ställt in. Bland de mest högljudda kritikerna finns tidigare Pink Floyd-basisten Roger Waters, som uppmanar till artistbojkott.

2015 ställde Thurston More in sin spelning. Han berättade för tidskriften The Quietus att han är en del av en rörelse som består av 1 000 artister, som gått samman och bojkottat Israel.

– Vi lovar att varken acceptera inbjudningar från Israel eller ekonomiskt stöd från organisationer som är kopplade till staten, tills de följer internationella lagar och mänskliga rättigheter.

2017 kritiserades Radiohead för sin spelning i i Israel. Något som fick sångaren i bandet Thom Yorke att gå i taket. Yorke twittrade:

– Vi har spelat i Israel i över 20 år genom flera olika regeringar, några mer liberala än andra. Som vi gjort i Amerika. Vi stöttar inte Netanyahu mer än Trump, men vi spelar fortfarande i Amerika.