Radar · Nyheter

FN-chefen: Utred saudiska bombningar av civila

Hani Mohammed/TT | Tusentals civilia har dödats i striderna i Jemen.

Saudiarabien bör utredas för sina bombningar av civila mål i det krigsdrabbade Jemen, enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

FN-chefen fördömer de fortsatta attackerna mot civila och uppmanar även till en ”oberoende och skyndsam utredning” av några av de senaste bombningarna som genomförts i Jemen. Den saudiledda koalitionens påstådda krigsbrott har även lett till spekulationer om de ansvariga skulle kunna åtalas vid internationella brottsmålsdomstolen, ICC.

Enligt en nyligen publicerad artikel i New York Times har vissa medlemmar i den amerikanska kongressen uppmanat landets militär att klargöra vilken roll USA har i de bombningar som utförs i Jemen, och utreda om dessa kan leda till att amerikanska militärer riskerar att anklagas för krigsbrott.

Antonio Guterres har beskrivit situationen i Jemen som ”världens största humanitära kris”, där tre av fyra invånare i landet är i behov av hjälp. Hittills i år har FN och dess partnerorganisationer nått ut med bistånd till över åtta miljoner människor i landet.

Sedan striderna i Jemen började 2014 har fler än 10 000 människor dödats, varav de flesta civila.

Utsikterna för att några drastiska åtgärder skulle genomföras mot den saudiska koalitionen, eller ens en oberoende FN-utredning tillsättas, är dock små. Detta eftersom tre av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – USA, Storbritannien och Frankrike – sannolikt skulle sätta stopp för detta.

Daniel Balson vid Amnesty International säger till IPS att USA och dess allierade i Väst måste upphöra med sina vapenförsäljningar till Saudiarabien, eftersom dessa vapen förorsakar så många civilas död i Jemen.

– Detta är inte något antagande, utan ett dokumenterat faktum, säger han.

I slutet av förra året slog Amnesty fast att en USA-tillverkad bomb hade dödat och skadat barn i Sanaa. Rapporter i medier gör också gällande att en bomb som nyligen dödade dussintals barn i Jemen var tillverkad i USA.

– USA måste klargöra för saudiska myndigheter att dödandet av barn är avskyvärt, säger Daniel Balson.

Enligt FN:s humanitära chef Mark Lowcock dödades minst 22 jemenitiska barn och 4 kvinnor i ett flygangrepp som genomfördes den 23 augusti medan de befann sig på flykt undan strider i distriktet al-Durayhimi.

– Detta var andra gången på två veckor som ett flygangrepp från den saudiledda koalitionen har orsakat dussintals dödade civila, sade Mark Lowcock.

Han sa sig samtidigt vara ”mycket oroad” över att attackerna utförts i nära anslutning till vårdcentraler och andra viktiga anläggningar och påminde om att människor måste ges möjlighet att fly undan strider för att söka humanitär hjälp.

– Konfliktens parter måste respektera de internationella humanitära lagarna och de som kan påverka dem måste göra allt de kan för att se till att civila skyddas, sade Mark Lowcock.

Konflikten i Jemen bröt ut 2014 efter att Huthirebellerna med stöd från Iran lyckades inta huvudstaden, vilket ledde till att den tidigare regeringen begav sig i exil till Saudiarabien. Striderna började intensifieras året därpå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV