Radar · Nyheter

Cigarrettfimpar värre än sugrör för haven

Cigarrettfimpar är bland det mest miljöförstörande skräp som hamnar i haven, enligt nya rön.

Plastsugrör har dragit till sig stor uppmärksamhet i egenskap av förorenare av världshaven. EU och Brasilien planerar att förbjuda försäljningen i ett försök att ta itu med den ökande mängden plast i hav och sjöar. Vancouver och Seattle har redan gjort det.

Men det finns en allvarligare miljöförstörare som flyter runt i haven, förgiftar fiskar och skadar havens ekosystem. Det är cigarrettfimpar, enligt en ny forskningsrapport skriven av Thomas Novotny och Sarah Hardin.

Cirka 5,6 biljoner cigaretter tillverkas årligen. Större delen av cigaretterna har filter som är tillverkat av konstfibern cellulosaacetat. Ett ämne som tar flera decennier att bryta ner.

Uppskattningsvis slängs två tredjedelar av fimparna på platser om inte är avsedda för skräp. En stor del av fimparna sköljs ner i haven. Sedan 1986 har 60 miljoner fimpar städats bort från stränder runt om i världen. Det innebär att fimpar ligger i topp bland de typer av skräp i världen som städas bort, skriver tidskriften Science.

Organisationen Cigarette butt pollution project vill nu tillsammans med andra organisationer se ett förbud mot cigarrettfilter tillverkade av cellulosaacetat.

– Vid det här laget är det självklart att plastfiltret på cigarretter inte gör någon skillnad för hälsan. Det marknadsfördes på 50-talet för att få folk att röka mer. Det är helt klart en stor miljöbov med all plast som hamnar i naturen. För mig är det en självklarhet att förbjuda det, säger Thomas Novotny, professor vid San Diego University, till NBC News.

Enligt Novotnys forskningsrapport har man hittat spår av kemikalier från plastfilter från fimpar i 70 procent av alla fiskmåsar och cirka 30 procent av alla sköldpaddor.

– En annan viktig fråga är hur dessa mikroplaster kommer att påverka människans hälsa, det finns det inga siffror på, säger Thomas Novotny till NBC News.

Tobaksbolagen jobbar på att ta fram filter som inte är tillverkat av cellulosaacetat. De ser en risk att de kan bli ansvariga i framtiden för de cigarrettfimpar som slängs i naturen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV