Glöd · Debatt

Är en röst på små partier bortkastad?

Många anser att en röst på små partier vars utsikter att komma in i riksdagen är marginella är ”en bortkastad röst”. Håller du med eller tycker du att det kan finnas en poäng i att rösta på små partier?

– Röstandet i sig är en mycket överskattad handling. Särskilt när de allra flesta partier tycker ungefär samma sak och gemensamt har gått högerut under en ganska lång tid. Vi behöver, som tidigare, hitta andra sätt att organisera oss parallellt med det nästan meningslösa röstandet.

<strong>Isak Gerson,</strong> 26 år, redovisningsekonom och syndikalist, Stockholm

Istället för att rösta blankt är det definitivt bättre att rösta på ett parti med små chanser att klara gränserna. Annars är det nog en bortkastad röst och därför vore det en demokratisk förbättring om man ändrade till ett valsystem som man har i Tyskland. Röstar man där på ett litet parti som riskerar att hamna under spärren så kan man kryssa för ett alternativt parti och på det viset känner man inte att ens röst blir värdelös.

<strong>Willi Reichhold,</strong> 62 år, aktiv i Palestinagruppen, patientstödsgruppen och Djurens rätt, Stockholm

Jag tycker det kan finnas en poäng i att rösta på små partier, för att de ändå får möjlighet till vissa förmåner om de får en viss procent, även om de inte kommer in i riksdagen. Men i ett viktigt val, som jag anser att detta är, skulle jag personligen inte våga göra det, då jag skulle se det som en ”bortkastad röst”. I år har jag förtidsröstat på det parti som står mig närmast då det känns viktigt att ge mitt fulla stöd till dem!

<strong>Fatou Darboe,</strong> 47 år, grundare av webbtidningen Afropé, Stockholm
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV