Radar · Nyheter

Ugandisk politiker talar ut om misshandel

STR/AP/TT | Den ugandiske politikern och popstjärnan Robert Kyagulayi, alias Bobi Wine, kramas om av en supporter efter att ha släppts fri mot borgen.

Den ugandiske oppositionspolitikern Robert Kyagulayi – känd som popmusikern Bobi Wine – talar nu ut om misshandeln han anklagar landets säkerhetstjänst för under tiden han var fängslad.

Kyagulayi befinner sig i USA där han får sjukvård för sina skador.

”De slog mig och sparkade mig med sina stövlar. Ingen del av min kropp sparades”, skriver Robert Kyagulayi i ett längre inlägg på Facebook.

Enligt 36-årige Kyagulayi ska säkerhetsstyrkorna sedan ha virat in honom i ett tjockt tyg och buntat ihop honom i en bil, där de fortsatte att misshandla honom, bland annat ska de ha riktat in sig på hans könsorgan.

Innan Kyagulayi slogs medvetslös togs hans plånbok och telefon ifrån honom, berättar han.

Robert Kyagulayi har varit oberoende ledamot i Ugandas parlament sedan i fjol. Han greps den 13 augusti tillsammans med fyra andra parlamentariker, bland dem Francis Zaake, och en rad andra oppositionella. De anklagas för högförräderi sedan de påståtts ha kastat sten mot president Yoweri Musevenis bilkortege i samband med ett valmöte.

Samtliga förnekar anklagelserna och har släppts på fri fot mot borgen.

Kyagulanyi och Zaake greps en andra gång den 31 augusti på den internationella flygplatsen i huvudstaden Kampala, när de skulle försöka lämna landet.

Beskedet om de nya gripandena ledde till demonstrationer runt om i Kampala mot president Yoweri Museveni, och människor brände däck och byggde barriärer på gatorna. Kravallpolis och soldater rensade gatorna i förorten där Kyagulanyi har sin studio och där protesterna var som mest intensiva.

Till slut släpptes Robert Kyagulanyi igen och flögs till USA där han vårdas för sina skador.

På måndagen släpptes även Francis Zaake och även han har fått lämna landet för att få vård, uppger hans advokat. Zaake ska behandlas i Indien.

Fakta: Protester i Uganda
Missnöjet i Uganda har vuxit sedan regeringen och det styrande partiet Nationella motståndsrörelsen gick ut med att de vill ändra konstitutionen och ta bort åldersgränsen på 75 år för presidentkandidater. I juli ändrades konstitutionen, vilket innebär att president Yoweri Museveni kan ställa upp för omval 2021 för ytterligare en ämbetsperiod på fyra år. Museveni har suttit på presidentposten sedan 1986.

Lagändringen har lett till våldsamma protester och kravaller i Uganda, och oppositionella politiker har gripits. Den 27 augusti släpptes 33 oppositionella, varav flera uppges ha misshandlats svårt under fångenskapen.

Bland dessa finns 36-årige Robert Kyagulanyi, känd som popstjärnan Bobi Wine. Kyagulanyi har engagerat sig i politiken det senaste året och har blivit populär bland unga oppositionella som är trötta på Museveni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV