Radar · Nyheter

Tiotusentals på tysk antirasistisk konsert

Jens Meyer/AP/TT | Tusentals besökare samlades för att närvara vid en antirasistisk konsert i tyska Chemnitz.

Efter flera dagars oroligheter hölls en konsert mot rasism, främlingsfientlighet och våld i tyska Chemnitz.
Tiotusentals deltog i evenemanget, som gick lugnt till.

Under parollen ”Wir sind mehr” (Vi är fler) samlades på måndagen tiotusentals fredliga demonstranter utanför Johanniskyrkan i centrala delarna av staden. Konserten med flera namnkunniga tyska artister inleddes med antirasistiska tal och en tyst minut för den knivmördade 35-årige tysk, vars död var den direkta orsaken till de högerextrema och främlingsfientliga demonstrationer som inleddes förra helgen och som plågat staden under hela veckan.

Enligt Chemnitz kommuns officiella uppgifter lockade konserten 65 000 personer. Inga oroligheter rapporterades under måndagen. Den främlingsfientliga lokala organisationen Thügida planerade att demonstrera mot konserten och ”antitysk hets”, men under dagen förbjöd polisen demonstrationen.

I Dresden höll den islamfientliga rörelsen Pegida samtidigt en demonstration, i samband med den kunde polisen gripa en man som attackerade en journalist under oroligheterna i Chemnitz i lördags.

Det europeiska journalistförbundet, European federation of journalists, hade inför måndagen uppmanat den tyska polisen att agera hårdare mot våld mot journalister.

Tidigare under dagen hade förbundskansler Angela Merkel uppmanat tyskarna att mobilisera mot hatet. Merkels talesperson Steffen Seibert sade enligt nyhetsbyrån AFP att det var förståeligt att knivdådet orsakade oro, men att ”våldsbenägna högerextrema och nynazister som marscherar har inget att göra med sorgen för en avliden”.

Bakgrund: Utbredd främlingsfientlighet

Främlingsfientligheten är utbredd i den tyska delstaten Sachsen, där Chemnitz ligger.
Den islamfientliga rörelsen Pegida har sitt ursprung i närbelägna Dresden, och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) blev största parti i delstaten i förbundsdagsvalet i höstas.
I delstatsvalet 2014 fick det nynazistiska partiet NPD, som öppet hyllat Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, nära 5 procent av rösterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV