Radar · Nyheter

Taxichaufförer: ”Ett stressigt jobb”

Hanna Franzén/TT |Taxichauffören Esseyas Berhane.

Hetsiga kunder och en allt tätare trafik — vardagen för en taxiförare är full av stressmoment. Varken teknik eller tätare övervakning löser problemen med fortkörning, tror några av chaufförerna som TT talat med.

Taxiförarna utanför centralstationen i Stockholm blir inte särskilt förvånade över att taxiförare kör för fort. Fast de vill inte gärna gå med på att de skulle vara värst bland yrkesförarna. De har alldeles för mycket att förlora om de skulle åka fast för en rejäl fortkörning.

– Jag har kört taxi i 15 år, och har aldrig stoppats för fortkörning, säger Geliana Keshu, som står med kollegorna i septembersolen och väntar på nästa uppdrag.

Han tror inte att just taxichaufförer skulle vara de värsta fartsyndarna. Men flera av hans kollegor ser ändå att det kan finnas orsaker till att taxiförare kör fort.

– Det är ett stressigt jobb, säger Esseyas Behane.

Kollegorna runt om dem berättar om stressiga kunder som har bråttom fram, och som ofta hetsar på dem. Någon berättar en historia om en kund som lovade att stå för alla böter om polisen stoppade bilen. Andra nämner trafiken — den blir så mycket tätare, och det gör både chaufförer och kunder mer stressade.

Dessutom, som chaufför måste man hinna med massor av körningar varje dag för att få ihop till en anständig lön, berättar några chaufförer som vill vara anonyma. De förklarar att de ofta jobbar tolv timmar om dagen, och ändå inte tjänar tillräckligt.

– Hela vår lön är provision, vi måste jobba väldigt mycket, säger en av förarna som inte vågar uppge sitt namn av rädsla för arbetsgivaren.

Ingen av chaufförerna tror på certifiering eller teknisk utrustning i bilarna, som Folksam förespråkar, eller på fler poliser på vägarna som Svenska taxiförbundet efterlyser. För dem handlar det mer om att ha rätt att säga ifrån till hetsiga kunder, och att få drägliga arbetsvillkor så att de slipper köra i ilfart.

– Vi skulle vilja att kunderna förstod bättre vad det innebär att köra taxi, vi kan inte riskera vårt körkort. De får helt enkelt beställa sin bil i tid i stället för att hetsa oss att köra för fort, säger en av dem, och får medhåll av flera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV