Radar · Nyheter

Israel berett anfalla iranska mål i Irak

Israel signalerar nu att man kan tänka sig att anfalla Iran-relaterade mål i Irak, liksom man redan gjort många gånger i Syrien.

– Vad gäller hoten från Iran begränsar vi oss inte till syriskt territorium, sade Israels försvarsminister Avigdor Lieberman på en konferens på måndagen.

På följdfrågan om det öppnar för flyganfall i Irak svarade Lieberman:

– Jag säger att vi hanterar vilka hot som än kommer från Iran, spelar ingen roll var.

– Israel har full handlingsfrihet.

Källor i såväl Irak, Iran som i västvärlden sade i förra veckan att Iran har förflyttat robotar till shiitiska allierade i Irak. Detta har dock officiellt förnekats i såväl Bagdad som Teheran.

Israels mäktiga allierade USA uppges dock vara skeptiskt till anfall i Irak, där det finns större amerikansk närvaro än i Syrien.

Formellt är Israel och Irak fortfarande i krig efter 1900-talets konflikter i Mellanöstern. Men bland annat av hänsyn till USA har inte några öppna krigshandlingar förekommit på många år. Några av de senaste exemplen är Israels anfall mot en atomreaktor utanför Bagdad 1981, samt när Irak 1991 skickade Scudrobotar mot Israel.

1992 hade Israel också långt gångna planer på att mörda diktatorn Saddam Hussein. Komplotten ströks dock sedan fem militärer av misstag dödats när man i södra Israel övade för attentatet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV