Energi · Syre tipsar

Gelé på tidiga rönnbär

Tidigt på säsongen är rönnbären särskilt rika på pektin, som får saften att stelna.

Surt, sa räven om rönnbären, och det hade han rätt i. De är sura och beska, men om man mildrar dem med honung eller socker smakar de friskt och gott – som en klar septemberdag.

Om du väntar med att plocka rönnbären tills de blir frostnupna är de lite mildare och sötare, och det behövs mindre socker. Men om du ska göra gelé är de som bäst nu, när de innehåller som mest pektin, det ämne som får saften att stelna. Här är ett recept.

Du behöver:
• 2 kilo sköljda rönnbärsklasar
• 1 liter vatten
• 9 dl strösocker

Gör så här: Plocka loss bären från klasarna och lägg dem i en kastrull. Häll på kallt vatten, sätt på ett lock och koka upp. Låt bären puttra i fem minuter tills de blir mosiga. Häll upp dem i en silduk och låt saften rinna av i en bunke ett par timmar eller över natten.

Häll saften i en vid kastrull och koka upp den igen. Ta sedan av locket, låt koka i fem minuter och skumma av. Rör ner lite socker i taget tills det är helt upplöst. Koka upp saften igen och skumma av. Låt det stå och koka sakta utan lock i fem–tio minuter till. Rör inte om. Skumma av igen om det behövs och gör ett geléprov.

Om du vill att rönnbärsgelén ska smaka mer skog kan du lägga i en tesked krossade enbär mot slutet av koktiden. Ta bort enbären sedan, de ska inte vara med i den färdiga gelén.

Häll gelén i rena, varma burkar. Små burkar är bäst eftersom man inte brukar använda så mycket gelé i taget. Låt dem stå och kallna med ett papper över till nästa dag. Sedan sätter du på locket och ställer burkarna i kylen.

Serveringsförslag: Till stekt portabellosvamp med grönpepparsås och potatis – eller någon annan rätt med mycket umami.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV