Energi · Mat med Jenny

Veganer behöver inte gå hungriga i Skåne

Jenny Luks | Grändens mat i Ystad huserar på en innergård med kullerstenar och korsvirkeshus.

Förra sommaren genomförde Mat med Jenny en flera veckor lång matresa till Sveriges tio största städer. Denna sommar begränsas resan till ett landskap: Skåne runt på tio dagar. Självklart har Skåne en hel del gott att bjuda på.

Jag och mitt sällskap beslutar oss för att svemestra, det vill säga semestra hemma i Sverige. Vackra Simrishamn är första målet. Vi inleder med en lunch på lakto-ovo-vegetariska lunchkaféet Quartey’s. Här finns veganska fillos – ett slags piroger i filodeg. Vi väljer alla fyra smakerna och njuter av trevliga fyllningar med influenser från Indien och östra Asien.

På restaurangen Quartey’s, som öppnade 2017, serveras det som kallas fillos
På restaurangen Quartey’s, som öppnade 2017, serveras det som kallas fillos. Det är ett slags piroger eller wraps baserade på filodeg med olika fyllningar.
Foto: Jenny Luks

Nästa dag bokar vi bord på En gaffel kort, som är en krog med lite högre standard. Vi beställer varsin burgare, som är baserad på kidneybönor och vildris serverade med vegansk mozzarella, reducerad tomat, saltgurka, brynt lök och kräm av rostad paprika och chili. Vi uppskattar den höga ambitionen och burgaren får godkänt, även om priset är lite högt.

Simrishamnskrogen med det roliga namnet En gaffel kort ligger trevligt nära vattnet
Simrishamnskrogen med det roliga namnet En gaffel kort ligger trevligt nära vattnet. Här finns en genomtänkt vegansk kidneyburgare med mozzarella och fina tillbehör.
Foto: Jenny Luks

Vi slukar en glass till efterrätt, på den lilla glass- och pannkaksvagnen Freaky pancakes nere vid vattnet. Röda vinbär och vanilj sitter inte helt fel i värmen. Men nu har vi sugit ut det bästa ur Simrishamn. Nästa dag är vi på plats i Ystad, bland kullerstenar och korsvirkeshus.

Vi börjar med en lunch på Grändens mat, vilket verkar vara populärt bland turister. Kön ringlar lång men vi får våra bowls till sist. Tofun är slut i dag men nudlar, hummus, rotfruktschips och koriander funkar absolut det också.

Vi har hört gott om den lite finare restaurangen Upp och ner, men vi är pizzasugna och besöker i stället Pizzeria Gusto. Vi lyckas knipa ett bord på trottoaren. Vi väljer en Verde med vegansk mozzarella. Toppingen, som bland annat består av kronärtskocka, grillad zucchini och friterade auberginer, är lite snålt tilltagen men det är i övrigt gott och bottnen är riktigt fin.

Efter ytterligare en glass, denna gång med underbar chokladsmak på Glassmakeriet, sätter vi oss på tåget till Malmö. Vi avverkade ju Malmö – och även Helsingborg – under förra sommarens matresa, men vi måste ändå nämna att Bishops arms på Gustav Adolfs torg har börjat med veganska fish and chips, i form av panerad tofu serverad med stora pommes och remouladsås. Inte helt fel.

Pubkedjan Bishops arms har hamnat lite på efterkälken när det kommer till veganutbud, men på Gustav Adolfs torg i Malmö har man vågat satsa på panerad tofu
Pubkedjan Bishops arms har hamnat lite på efterkälken när det kommer till veganutbud, men på Gustav Adolfs torg i Malmö har man vågat satsa på panerad tofu.
Foto: Jenny Luks

Från Malmö gör vi dagsutflykter och ett av målen är Lund. Här har vi varit tidigare och vet att hummusen på Hummus bar är något alldeles särskilt. Hummus bar är ett litet snabbställe vid stationen och man väljer tillbehör som till exempel pinjenötter eller favabönor. Till hummusen serveras fluffigt bröd och en liten picklad sallad. Bara att sätta igång och dippa.

Hummus bar i Lund är ett litet lunchhak, men populärt till max
Hummus bar i Lund är ett litet lunchhak, men populärt till max. Hit vallfärdar hummussugna för att få njuta av en av de bästa hummusarna i landet.
Foto: Jenny Luks

Till kvällen väljer vi den vietnamesiska restaurangen Thuy, som tråkigt nog är helt folktom. Synd, tycker vi, för maten är i allra högsta grad tillfredsställande. Vi beställer en förrätt i form av utmärka sommarrullar med dipsås. Huvudrätten är en nudelwok med tofu, koriander och chili. Men efterrätten är kanske den underligaste jag testat: ett högt glas med en kokosdryck fylld med svarta bönor.

Vietnamesiska Thuy i Lund erbjuder trerätters för veganer
Vietnamesiska Thuy i Lund erbjuder trerätters för veganer. På menyn finns bland annat fina sommarrullar fullmatade med friska grönsaker.
Foto: Jenny Luks

Vi är tillbaka i Malmö och hinner med den sedvanliga buffén på Vegegården och Mushy mushy-burgaren på Vegan bar. Nu klurar vi på vilket resmål som blir föremål för nästa svemester.

<strong>Besökta matställen</strong>

Quartey’s – Storgatan 21, Simrishamn
En gaffel kort – Hamngatan 31, Simrishamn
Freaky pancakes – Strandvägen 1, Simrishamn
Grändens mat – Besökaregränd 3, Ystad
Pizzeria Gusto – Klostergatan 5, Ystad
Glassmakeriet – Teatergränd 1, Ystad
Bishops arms – Gustav Adolfs torg 49C, Malmö
Hummus bar – Bangatan 8, Lund
Thuy – Klostergatan 12, Lund

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV