Radar · Nyheter

”Ingen armé krigar på blomkål”

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö rasade när försvarsmakten i veckan beslutade att införa en vegetarisk dag för armén.

Quorn istället för ko, soja istället för gris. Eija Pulka, major vid finska försvarsmaktens logistikverk, har beslutat att det ska serveras vegetariskt i finska arméns matsalar. Beslutet har fått försvarsminister Jussi Niinistö att gå i taket. Han vill ha en förklaring till varför man ska införa en köttfri dag.

– Enlig ett gammalt ordspråk marscherar en armé på sin mage. Ingen armé krigar med kraft från linssoppa och blomkålssmoothie, säger han till finska Yle nyheter.

Ministern kallar också beslutet för ideologiskt motiverat och ett tvångstrugande.

– Det är okej för mig om armén serverar spenatsoppa och ägg, men det är inte okej om alla tvingas äta samma sak. Det är uttryckligen att truga om det inte erbjuds alternativ, säger han.

Försvarsmaktens utvecklingschef Petri Hoffren slår ifrån sig kritiken och menar att åtgärden är viktig för att minska klimatpåverkan och att det är hälsosammare med vegetarisk på tallriken.

– Det handlar inte om pengar eller ideologi. Vegetarisk mat är nyttigt och dessutom klimatvänligt, säger Hoffren.

På Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm har man ännu inte infört köttfria dagar. Inte heller på andra förband runt om i landet.

– Här på högkvarteret har vi alltid ett vegetariskt alternativ på menyn. Personligen hade jag inte brytt mig särskilt mycket om vi inför en köttfri dag, säger Johan Lundgren på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) skriver till Syre att det är upp till Försvarsmakten att ta ställning till köttfria dagar.