Radar · Nyheter

Tonåring anhållen för mord på EU-migrant

Adam Ihse/TT | En tonåring har gripits, misstänkt för mordet på en EU-migrant som hittades död i en park i början av augusti.

En tonåring har anhållits misstänkt för mordet på en EU-migrant i Huskvarna för ett par veckor sedan. Två andra minderåriga pojkar har tidigare tagits in till förhör i fallet.

Migranten, som var i 50-årsåldern, hittades död i en park i början av augusti men det dröjde en vecka, till efter obduktionen, innan dödsfallet rubricerades som mord. Efter en omfattande utredning anhölls en ung man i sin frånvaro i helgen. Han kunde gripas av polis på måndagsmorgonen och anhölls under dagen.

”Vi håller fortsatta förhör med flera inblandade personer. Teknisk undersökning genomförs också och Nationellt forensiskt centrum undersöker material”, säger förundersökningsledare Linda Schön i ett pressmeddelande.

”Utredningen är i ett inledande skede. För att säkerställa att förundersökningen ska kunna bedrivas rättssäkert och effektivt önskar vi att få arbeta ostört”.

Det har florerat många rykten kring dödsfallet och flera filmklipp på mannen har lagts ut på sociala medier. Det sprider en tryckt stämning i skolor i närheten.

Elevhälsoteamen på skolorna har satt in åtgärder för att möta elevernas oro.

Vi försöker prata mycket med ungdomarna. Det är mycket ryktesspridning. Det är ett antal elever som har undrat, säger rektorn på en av skolorna till Jönköpings-Posten.

Hon påpekar vidare:

Vi kan inte lita på allt som finns på olika sidor på nätet. Vi kan bara säga att vi är medvetna om att det finns rykten.
Oron finns också utanför skolan och kommunen följer utvecklingen.

Det är en tragisk händelse som berör många. Vi följer bland annat sociala medier mycket noga. Vi försöker fånga upp oron och se vad vi kan göra, säger Gert Kvick, samordare på kommunens säkerhetsavdelning.

Två andra pojkar är av intresse för polisen; en ung pojke som misstänks för misshandel av mannen under samma dygn som han dog och en tredje pojke som misstänks för ofredande. Bägge pojkarna, som förhörts av polisen, är under 15 år.

Både åklagare och annan personal som arbetar med fallet är specialiserade på unga förövare.

För tio dagar sedan hölls en kort ceremoni för mannen på Frälsningsarmén i Huskvarna. Mannen hade haft kontakt med flera kristna organisationer.

TT NYHETSBYRÅN