Radar · Nyheter

Jonathan Leman får Wallenbergpriset

Janerik Henriksson/TT | Jonathan Leman, som bland annat kartlagt antisemitiska rörelser i Sverige, är årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset.

Jonathan Leman, som bland annat kartlagt antisemitiska rörelser i Sverige, är årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset. Han prisas för att han sprider kunskap om dessa och andra främlingsfientliga grupper.

Prisjuryn skriver i ett pressmeddelande att Leman ”med historiens lärdomar och nutidens kartläggning av högerextrema rörelser” utbildar ungdomar till framtida demokratiska medborgare och därför tilldelas priset.

Jonathan Leman är enligt juryn en av de främsta kännarna av antisemitiska rörelser i Sverige. Genom tidskriften Expo kartlägger han och sprider kunskap om antisemitiska och främlingsfientliga grupper.

Priset, 100 000 kronor och en bronsportfölj i miniatyr, delas ut vid en ceremoni på måndagen.

”Extremhögern har blivit allt mer internationaliserad och då måste också de demokratiska krafter som försöker motverka den bli det. Prissumman vill jag framför allt använda till att göra just sådana här resor till europeiska länder och till Nordamerika för att inleda och fördjupa research-samarbeten”, säger Jonathan Leman enligt pressmeddelandet.

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg räddade tusentals judar i Budapest undan Förintelsen under andra världskriget. Han greps av sovjetiska styrkor 1945 och fördes till Moskva. Enligt senare sovjetiska uppgifter dog Wallenberg i fängelse 1947.