Radar · Nyheter

Fler britter positiva till basinkomst

Philip Veater | Basinkomst testas småskaligt i en rad länder runtom i världen.

Stödet för basinkomst växer bland britterna samtidigt som frågan blir allt viktigare bland landets ledande politiker.

Enligt en färsk gallup stödjer 40 procent av britterna idén om basinkomst. Undersökningen är framtagen av Brittiska Pollup på uppdrag av brittiska tvärvetenskapliga institutionen RSA (Royal society of arts). 17 procent av de 2700 svarande är emot basinkomst. Medan 25 procent ställde sig neutrala till frågan och 16 procent svarade ”vet ej”.

I den drygt 180-sidiga rapporten som RSA släppt skriver man bland annat att idén om basinkomst ”står allt högre på agendan hos ledande politiker”.En stark förespråkare är den ledande labourpolitikern John McDonnel. Han tänker föreslå ett pilotprojekt med basinkomst till partiets valmanifest till nästa parlamentsval. McDonnel har tidigare diskuterat frågan med labourledaren Ed Miliband, som ställer sig positiv till idéen, skriver den brittiska tidningen The Independent.

– Bollen är i rullning, vi jobbar på att förverkliga idén. Det finns ett brett stöd bland folket och basinkomst testas på flera platser runtom i världen. Vi måste också våga, det är värt ett försök, säger McDonnel till The Independent.

Det brittiska arbets- och pensionsdepartementet är skeptiska och menar att basinkomst blir mindre gynnsamt för vissa samhällsgrupper. Det kommer att slå mot invånare med funktionsvariation eller andra invånare som har behov av omsorg. Ekvationen går inte ihop, säger en talesperson för departementet till The Independent.

Nästan hälften av de tillfrågade tror att basinkomst skulle avlägsna den byråkrati som det nuvarande socialskyddssystemet brottas med. Medan 45 procent är bekymrade över alla praktiska utmaningar och hur villkorslös basinkomst ska finansieras.

Basinkomst testas småskaligt i en rad länder runtom i Europa, bland annat i Finland, under en högerregering, för 2000 arbetssökande. Och stödet har ökat från 64 procent i mars 2016 till 68 procent i mars 2017, visar en undersökning av Dalia research, där 11 000 personer från 28 EU-länder deltog.

Samtidigt är andelen som skulle rösta emot oförändrat på 24 procent. Bara 8 procent svarar att basinkomst aldrig borde införas, medan 31 procent anser att systemet ska införas så snart som möjligt, skriver finska Yle Nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV