Radar · Nyheter

Antirasister tvingas fly efter hot

Antirasister omringas på vägen av nazisternas bilar. En 18-åring besöks i sitt hem av maskerade män efter att ha tagit bort nazistiska klistermärken. Aktivister tvingas flytta och byta identitet. Antirasistiska We are-nätverket vittnar om ständiga hot från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som till helgen demonstrerar i Stockholm.

För det antirasistiska We are-nätverket är ickevåld grundläggande. I samband med demonstrationer uppträder de ofta klädda som clowner för att vara extra tydliga med att de inte söker fysisk konfrontation. Ändå utsätts de återkommande för allvarliga hot från NMR-aktivister.

En av de We are-medlemmar som under ett års tid arbetat med att följa och dokumentera NMR och andra högerextrema rörelser berättar för Syre om hur hoten kan se ut. Otäckt blev det när We are-medlemmar på väg hem från den stora demonstrationen i Göteborg i september plötsligt befann sig omringade. NMR-medlemmar hade kört upp och lagt sig både framför, bakom och bredvid på riksväg 50 mellan Borlänge och Ludvika, en så kallad 2+1-väg med mitträcke.

Ett annat exempel är när en 18-åring lagt upp på Facebook hur hon tagit bort klistermärken med nazistiska budskap. Det dröjde inte länge innan ett tio tal maskerade män ringde på dörren.

– De besitter ett våldskapital som gör att de inte behöver utöva våld. Bara genom att vara där visar de att det finns ett hot. Det är skrämmande, säger We are-medlemmen som kartlagt NMR.

Hoten får ödesdigra konsekvenser för de som drabbas hårdast.

– Vi har medlemmar som fått flytta från Dalarna och byta identitet.

We-are-medlemmen vill på grund av hoten vara anonym.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att omringningen skedde på en motorväg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV