Radar · Nyheter

Vill påverka sakfrågor med kryss

Förra gången personröstade var fjärde väljare i riksdagsvalet. För intresseorganisationer innebär personvalet en möjlighet att sätta fokus på sina frågor. Republikanska föreningen hör till dem som nu kampanjar för att kryssa in kandidater som delar deras uppfattningar.

Åtskilliga organisationer redovisar hur riksdagskandidaterna ställer sig till frågor som är viktiga för dem, oavsett om det handlar om företagsfrågor eller hbtq-rättigheter.

Dessutom pågår nu kampanjer där väljarna uttryckligen uppmanas att kryssa kandidater som är beredda att driva en viss fråga. Ett exempel är ”Cannabiskrysset” som lyfter fram kandidater som vill avkriminalisera cannabis, Republikanska föreningens ”Kryssa republikanskt” ett annat.

– Det är viktigt att få in fler republikaner i riksdagen för att bilda opinion för en förändring av statsskicket, säger Magnus Simonsson, generalsekreterare för Rebublikanska föreningen.

2014 blev det något enklare att kryssa sig in i riksdagen, då spärren för att kunna personväljas sänktes från åtta till fem procent av ett partis röster. En stor del av kryssen tillfaller dock dem som redan står på valbar plats. Av de 349 riksdagsledamöterna var det förra valet endast 17 som inte hade kommit in utan personkryss.

Magnus Simonsson ser ändå personvalet som en möjlighet att få fler republikaner i riksdagen. Tidigare var det en majoritet av ledamöterna som sa sig vilja byta statsskick, men det har förändrats i och med Sverigedemokraternas inträde. Även om införandet av republik knappast lär vara aktuellt under kommande mandatperiod finns det mycket för republikaner att jobba med, tycker Magnus Simonsson.

– Det handlar också om viktiga delfrågor som man borde kunna ta beslut om snarast som att kungen inte ska vara ordförande i utrikesnämnden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV