Radar · Nyheter

Sida engagerar sig i krisens Nicaragua

Lars Pehrson/TT | Protester i huvudstaden Manilla mot president Ortegas styre.

Det turbulenta politiska läget i Nicaragua har förvärrats under de senaste månaderna. Nu hoppas det svenska biståndsorganet Sida bidra till ett slut på oroligheterna med nya projekt.

Det förvärrade läget är dels en följd av det våld som briserade i spåren av några illa omtyckta reformer, dels av president Daniel Ortegas ovilja att ta till sig av kritiken.

President Ortega anklagar oppositionen och den organiserade brottsligheten för att kasta ytterligare bränsle på en redan delikat politisk situation, men enligt Human rights watch vilar huvudansvaret på regeringens axlar.

450 personer tros ha dött och tusentals gripits eller avskedats från sina jobb inom den offentliga sektorn på grund av politiska åsikter, enligt Human rights watchs kartläggning. Något som får förödande konsekvenser i skolor och sjukhuskorridorer:

– Regeringen borde omedelbart tillåta anställda att återgå till sina arbeten eller kompensera dem för dessa godtyckliga uppsägningar, säger José Miguel Vivanco, chef för HRW:s Amerikakontor, i ett pressmeddelande.

Torgny Svenungsson, enhetschef på Sidas Latinamerikaavdelning, har nu meddelat att biståndsorganet inrättat ett särskilt stöd för demokrati och mänskliga rättigheter i Nicaragua.

– Vi har följt situationen och är sorgsna och oroade över allt dödande och våld som har utövats. Därför har vi velat ge stöd för att Nicaragua ska komma vidare och komma över det här, säger han till Sveriges Radio.

Sidas förhoppning är att projekt med fokus på demokrati och mänskliga rättigheter ska bidra till brobyggen mellan parter som har lång väg kvar till förhandlingsbordet. Tio miljoner kronor är öronmärkta och just nu pågår arbetet med att utse vilka projekt som ska ta del av summan.

– Framför allt kommer det att kräva de nicaraguanska aktörernas agerande, alltså kyrkans, civilsamhällets, regeringens. Det är de som måste göra den stora och viktiga biten, men vi kan bidra, säger Torgny Svenungsson.