Glöd · Under ytan

På spaning efter den yttersta högern

Alternativ für Deutschland demonstrerar framför Berlin Hauptbahnhof.

Göran Dahl kartlägger Alternativ för Sverige på veckans Under ytan – en av de bruna nykomlingarna i höstens val, ett identitärt parti som vill ha etnisk rensning och ta kontroll över kultur och medier.

Alternativ för Sverige” (AfS) registerades i februari 2017 av den före detta ordföranden för Sverigedemokratisk ungdom (SDU) Gustav Kasselstrand och tre andra före detta Sverigedemokrater: William Hahne, Adam Berg och Jessica Ohlson.

William Hahne kommenterade till Björn av Kleen på Fokus i december 2015: ”Vi i SDU vet hur man för sig, klär sig, beter sig. Vi har eller är på väg mot högre utbildning. Det gamla gardet kommer från landsbygden i Skåne eller södra Sverige. Har låg eller ingen utbildning, är arbetarklass. Partiet som Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson gick med i bestod av skinnskallar som brölade på leriga vit makt-konserter. Åk till ett stort SD-arrangemang, åk till landsdagarna, man får ta fram skämskudden.”

Drivande i uteslutningen var Mattias Karlsson, vice gruppledare för SD:s riksdagsgrupp och vikarierande partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning 2014–2015. Han betecknade de fyra SDU:arna som ”identitärer” (personer som anser att nationalstaternas tidigare etniska, europeiska, kristna värderingar och ”kultur” måste återupprättas).

Repatriering

Tidigare i år blev partiet registrerat hos Valmyndigheten för valen till riksdag, landstings/regions- och kommunfullmäktige, samt för val till Europaparlamentet 2019. I år har de bland annat anordnat demonstrationer i Stockholm, Uppsala, Växjö (föranlett av att en muslimsk församling fick tillstånd att göra böneutrop) och Visby.

Deras partiprogram innehåller bland annat (ordagrant):

• ett omedelbart asylstopp och inleda en aktiv återvandringspolitik.

• återställa ordningen i Sverige, kraftigt skärpa straffen och utvisa kriminella

• Införa platt inkomstskatt.

• Fasa ut ränteavdraget.

• Höja garantipensionen.

• Motverka utvecklingen mot kontantlöst samhälle.

• Göra det förbjudet för sociala medie-företag att censurera åsiktsyttranden.

• Lägga ned SVT och SR och bygga upp en ny public service-organisation från grunden.

• Avskaffa presstödet.

• Förbud mot religiös slakt.

• EU-utträde.

Som synes rör det sig om ett nytt radikalhögerparti som vill avskaffa vad de kallar ”PK-maffians” makt inom media och kulturliv. Eller ”kulturmarxisterna” som de säger. AfS är ett radikalare parti än SD och vänder sig främst till högutbildade medelklassväljare med identitära sympatier (se ovan). Deras migrationspolitik innebär bland annat frivillig eller tvångsmässig utvisning av främst muslimer till deras afrikanska eller asiatiska hemländer – ”återvandringspolitik”, repatriering. SD ses som alltför pöbelaktigt och populistiskt.

Bott och arbetat utomlands

Det är intressant att göra en se vad deras femtio kandidater till riksdagsvalet den 9 september har för yrken: Företagare, entreprenörer, ekonomer: 9 Militärer: 4 Civilingenjörer: 3 Riksdagsledamöter (politiska vildar, före detta M och SD): 2 Jurister: 2 Skribenter: 2 Polis: 1 Präst: 1 PhD (motsvarande fil dr): 1 Läkare: 1 Relationscoach: 1 Kasinoinspektör: 1 De resterande 22 på AfS lista kan den intresserade själv granska närmare på partiets webbsajt, där man kan se att påfallande många har gedigna språkkunskaper och har arbetat och bott utomlands – i EU-länder, Norge, USA, Kanada, Japan, Singapore och Ryssland. Många av dem är vältränade, har stort natur- och djurintresse och är tämligen belästa. Bara ett fåtal har lågkvalificerade yrken.

Ungern är drömlandet

Första gången vi hörde talas om AfS var vid en presskonferens i Stockholm. Mattias Wåg och undertecknad rapporterade om ”nordisk alternativhöger” i Stockholms Fria 17 och 24 maj 2017. Förebilden för partiet är Alternativ für Deutschland (AfD), och även de två ungerska högerpartierna Fidesz och Kristdemokraterna, som kan ses som ett satellitparti till Fidesz, som sedan 2010 har haft majoritet i Ungerns parlament. Genom grundlagsförändringar har de nu två tredjedelar av platserna i parlamentet vilket möjliggör nya grundlagsförändringar.

Senaste valet var i år och Fidesz partiledare Viktor Orbán är landets premiärminister sedan 2010. Han har lyckats med att genomföra en auktoritär regim, vanligen betecknad som en ”illiberal demokrati” eller med G M Tamás ord ”post-fascism”, som jag berättade om på Under ytan i Syre #187, 2017.

Ungern kan sägas vara AfS:s drömland och Budapest utgör nu ett nav eller en nod för den radikala högern: här bor bland andra Erik Almkvist, känd för den så kallade järnrörsskandalen, och Daniel Friberg, vd för bokförlaget Arktos. Och den amerikanska nyhetskanalen Breitbart har – enligt obekräftade uppgifter på internet – haft planer på att starta en webbsajt på ungerska.

Välkomnar vita och kristna

I Ungern är muslimer inte välkomna och romerna betraktas som ett främmande folk. Däremot är vita, kristna européer och amerikaner varmt välkomna. En annan fiende är förstås ”kulturmarxisterna”, en ”inre fiende” vars benämning har en klang av nazisternas invektiv ”judebolsjevikerna”.

Ungern är nu inte längre ensamt om att ha en auktoritär regim. Sådana finns nu även i Polen, Tjeckien och i Slovakien. Och nu är Österrike på väg dit. Dessa fyra länder utgör Visegrád, en mellanstatlig organisation för stater i Centraleuropa som bildades 1991. Visegrád och dess verksamhet anknyter till historiska samarbeten och unioner mellan de gamla centraleuropeiska staterna Tjeckien/ Böhmen/Tjeckoslovakien, Ungern och Polen. Gruppen bildades vid ett toppmöte mellan statsledarna för de fyra länderna i staden Visegrád i Ungern den 15 februari 1991.

Luktar brunt

Har då AfS någon betydelse för valen i september i år? Opinionsföretaget Yougov spår att AfS har ett stöd på två procent av väljarkåren, enligt högermoderaten Erik van der Heegs analytiska artikel på ledarsidorna.se. Om Sverigedemokraterna kommer att upplevas som alltför mesiga och liberala kan denna siffra öka. En anledning till att vara skeptisk är att det rör sig om siffror från Yougov, som anlitar en panel där intresserade själva kan anmäla sig. Själva anmälningen kan säkert grunda sig på ett intresse av att påverka valet. Och Jimmie Åkessons starka karisma kan knappast någon från AfS tävla mot.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att AfS:s ideologi är identitär och att partiet har täta band till Nordisk alternativhöger (altnorden.se) som i sin tur har täta band med nyhetssajten altright.com. Och här luktar det brunt, mycket brunt.

Mer att läsa

• Timothy Snyder: Om Tyranni: tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet, Albert Bonniers förlag, 2017
• Timothy Snyder: The road to unfreedom: Russia, Europe, USA, Random house, 2018
• Anton Shekhovtsov: Russia and the Western far right, Routledge, 2018
• Göran Dahl: Folk och identitet, Korpen, 2018 (under utgivning)
• Hans Ingvar Roth: Auktoritär våg sätter demokratin ur spel (om vad Orbán-regimen har åstadkommit i Ungern), understreckare i SvD 4 april 2016.

Internet:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uteslutna-sdu-politiker-startar-nytt-parti https://stockholm.etc.se/inrikes/nytt-hogerextremt-parti-fokuserar-pa-stockholm https://fokus.dn.se/sdu/https://alternativforsverige.se/files/riksdagslista.pdf http://www.stockholmsfria.se/artikel/128739 http://www.stockholmsfria.se/artikel/128867 http://bostonreview.net/world/g-m-tamaspost-fascism https://tidningensyre.se/2017/nummer-187/ungern-ett-postfascistiskt-land/https://www.svd.se/auktoritar-vag-satter-demokratin-ur-spel https://www.altnorden.se/https://altright.com/https://ledarsidorna.se/2018/05/alternativ-for-sverige-och-draksadden-i-vaxjo/