Radar · Nyheter

Läget förvärras i Afghanistan

Intensiva strider rasar i den afghanska staden Ghazni efter talibanrörelsens anfall. Också på andra håll i landet har talibanerna gjort framryckningar.

I torsdags anföll talibanrörelsen provinshuvudstaden Ghazni i östra Afghanistan. Sedan dess har runt 400 människor dödats, varav 150 civila, enligt FN-organet OCHA och det afghanska försvarsdepartementet.

Hjälporganisationer varnar nu för att situationen förvärrats snabbt för civilabefolkningen. Många av de som haft möjlighet har också flytt staden hals över huvud.

– Vi har fokuserat på att hjälpa de lokala sjukhusen. Vi försöker också hjälpa till att samla in döda kroppar och transportera dem till de anhöriga, säger Internationella röda korskommitténs Sanela Bajrambasic till Al-Jazeera.

Också på andra håll i landet har talibanerna gått på offensiven den senaste tiden. I provinsen Faryab, i norra Afghanistan, har talibanerna tagit kontroll över en militärbas efter flera dagars belägring.

I början av juni rådde vapenvila mellan den afghanska regeringen och talibanerna och förhoppningar väcktes om ett fredsavtal, vilket nu förefaller mycket långt borta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV