Energi · Syre tipsar

Gör äppelchutney av fallfrukten

Äpplen som föll i går blir fin chutney i dag.

Äppelträden är redan fulla med stora, mogna eller nästan mogna äpplen. Kanske är de ovanligt brådmogna i år?

Runt en del träd häromkring ligger fallfrukt i drivor, och en del av den ska bli chutney. Några halvmogna äpplen får vara med också, det blir friskt, syrligt och lite mer pektin, som gör chutneyn fastare. Här är ett recept.

Du behöver:
• två matskedar senapsolja
• en tesked kumminfrön
• en tesked fänkålsfrön
• en mellanstor rödlök i tunna skivor
• en tesked garam masala
• en halv tesked cayennepeppar
• ett halvt kilo urkärnade äpplen, skurna i tärningar
• en bit ingefära, stor som en tumme ungefär, skalad och finstrimlad
• en matsked gröna kardemummafrön
• 2,5 dl honung
• en bit ingefära, stor som en tumme ungefär, skalad och finstrimlad
• två matskedar äppelcidervinäger
• salt och nystött svartpeppar.

Gör så här: Värm senapsoljan i en kastrull på medelhög värme. Lägg i kummin och fänkål när det börjar sjuda och låt dem fräsa i grytan en halv minut. Tillsätt löken och låt den puttra i tio minuter. Rör om ofta, tills löken blir guldbrun.

Tillsätt garam masala och cayennepeppar och rör om hela tiden i ungefär en halv minut.

Lägg i äpplen, ingefära, honung, vinäger, två teskedar salt och mycket nystött svartpeppar. Låt det puttra tills äpplena blir mjuka, ungefär 15–20 minuter. Smaka av och servera.