Radar · Nyheter

Alliansen: Förnybart bränsle istället för flygskatt

Adam Ihse/TT | Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) gör ett verksamhetsbesök hos Stena Line och håller pressträff om nya förslag för en bättre miljöpolitik.

Förnybart flygbränsle är ett av klimatförslagen som Allianens partledare lägger fram under en presskonferens. ”Vi vill ha resultat före symbolpolitik”, säger C-ledaren Annie Lööf.

Flera förslag i det gemensamma miljö- och klimatprogrammet handlar om transportsektorn, som står för en tredjedel av de totala svenska växthusgasutsläppen.

Bland annat föreslås en utveckling av det nuvarande bonus-malussystemet för att stimulera bilister att köpa bilar med låga utsläpp.

– Alliansen anser att den nyligen införda flygskatten är ineffektiv.
Det är utsläppen vi ska bekämpa, inte resandet i sig, säger L-ledaren Jan Björklund.

– Vi ska inte sluta flyga, men vi ska flyga grönare.

Därför föreslås krav på obligatorisk inblandning av förnybart bränsle för flyget och att klimatstyrande start- och landningsavgifter införs för att premiera dem som använder effektiva motorer eller mer förnybart bränsle.

Ett annat förslag är att bygga fler laddstationer för elbilar och tankstationer för vätgas till bränsleceller för att det ska vara möjligt att ladda och tanka fossilfritt i hela landet.