Radar · Nyheter

Universitet har köpt försöksdjur från skräckuppfödare

Djurrättsalliansen | Kaninfarmen utanför Lidköping.

En kaninfarm i Hasslösa, i Lidköpings kommun, har sålt djur till flera stora svenska universitet och sjukhus. Detta trots att Länsstyrelsen redan 2012 konstaterade att det fanns stora brister på farmen. Vid en kontroll i år konstaterade de att bristerna nu är så stora att man överväger ett förbud, detta skriver Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

”Samtliga djur bedömdes hållas i en mycket torftig miljö som inte erbjöd tillräckligt komplexitet eller gav djuren möjlighet att bete sig naturligt”. Så skriver Länsstyrelsen i sin rapport från inspektionen av kanin- och marsvinsfarmen utanför Lidköping. Det ska bland annat handla om att kaninerna hålls i för små burar, att bullernivån och ammoniakhalten är för höga och att anläggningen saknar rutiner kring hygien, skötsel och sjukdomsutbrott.

– Det är helt oacceptabelt att den här uppfödningen får fortsätta med sin verksamhet. Under många år har djuren lidit på farmen innan de skickas iväg till djurförsök. Det enda rätta är att besluta om ett förbud enligt djurskyddslagen. Vi är dessutom beredda att omplacera djuren, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har kontaktat farmens kunder, vilka är flera stora svenska universitet, men även sjukhus och läkemedelsbolag. De flesta svarar att de avvaktar Länsstyrelsens beslut om ett eventuellt förbud innan de bestämmer sig för om de kommer fortsätta anlita djurfarmen.

Syre har sökt ägaren till kaninfarmen för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV