Radar · Nyheter

Bakslag för aborträttsförespråkare i Argentina

Natacha Pisarenko/AP | Demonstration för lagliga aborter i Argentina.

Förslaget om att legalisera abort har fallit i Argentinas kongress.
Senaten i påven Franciskus hemland röstade nej med knapp majoritet.
– Det är förfärligt, säger Katarina Bergehed, kvinnorättsexpert på Amnesty.

Lagen röstades med liten marginal igenom i underhuset i juni, men i senaten tog det stopp efter en maratondebatt. Strax före klockan 3 på torsdagsmorgonen lokal tid kom beslutet.
Enligt officiella siffror sade 38 senatorer nej, medan 31 var för. Två ledamöter avstod.

– Det är inte helt oväntat, men väldigt, väldigt beklagligt. Miljontals kvinnor och flickor har krävt sina rättigheter, och det här innebär att man har precis samma lag, precis samma situation som innan, trots att alla krafter i Argentina har mobiliserats, säger Katarina Bergehed till TT.

"Inte över"

Det som föreslogs var att abort skulle legaliseras till och med 14:e graviditetsveckan. Frågan har delat Argentina – påven Franciskus hemland – och mött starkt motstånd från den inflytelserika katolska kyrkan.
Demonstranter från båda sidor hade samlats under onsdagskvällen utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires. Argentinska flaggor vajade i natten, till stöd för den katolska kyrkans inställning.
– Det här beslutet visar att Argentina fortfarande är ett land där familjevärderingar är viktiga, säger aktivisten Victoria Osuna, som är emot abort, till Reuters.

När beskedet kom avfyrades fyrverkerier och jubel hördes bland motståndarna till förslaget, medan tårarna rann nedför kinderna hos aborträttsförespråkare iklädda de gröna sjalar som blivit en symbol för rörelsen.
– Jag är fortfarande optimistisk. Lagen röstades inte igenom i dag, men det kommer att ske. Det här är inte över, säger Natalia Carol.

Stoppar inte

Minst 350 000 illegala aborter görs i Argentina varje år, enligt landets hälsodepartement, men internationella människorättsgrupper bedömer att det kan vara ännu fler – kanske så många som en halv miljon.

Omkring hundra kvinnor avlider årligen när de gör abort, enligt uppgifter från flera organisationer.
– Den här debatten handlar om ifall abort ska göras lagligt eller i hemlighet. Det handlar inte om att vara för eller emot abort, säger Celeste Villalba, en av demonstranterna i Buenos Aires, till AFP.

Katarina Bergehed ser en gräsrotsrörelse som inte kommer att tystna.
– Jag vill tänka att det visserligen inte skedde nu, men det kommer att hända. Rörelsen har brutit tystnaden kring en fråga som varit tabu. Den gröna vågen i Argentina har inspirerat kvinnor i många andra länder. Den ger också en motståndskraft till exempel i ett land som Polen, där politikerna gång på gång vill inskränka de redan begränsade aborträttigheterna, säger hon.

Vid en folkomröstning i våras röstade irländarna för att reformera landets strikta abortlagar, och en av parlamentsledamöterna från Argentinas regeringsparti kan tänka sig att även folket i Argentina ska få säga sitt.
– Det är möjligt att vi föreslår det, säger Daniel Lipovetzky, enligt AFP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV