Radar · Nyheter

Största branden i Kaliforniens historia

Kent Porter/AP | Mendocino Complexbranden i Kalifornen är nu den största i delstatens historia.

Bränderna som kallas Mendocino Complex i Kalifornien, USA, har spridit sig så snabbt att de har gått ihop. Branden är nu den största terrängbranden i delstatens kända historia, meddelar myndigheten Calfire.
Hittills har lågorna dragit fram över ett område på 115 000 hektar, vilket motsvarar nästan hela Los Angeles.

Och spridningen fortsätter – elden är bara till mindre delar begränsad av brandbekämparna. De ser tyvärr inte ut att kunna få det lättare. De närmaste dagarna väntas temperaturerna nå så högt som 43 grader i norra Kalifornien och till det tillkommer häftiga vindar som ger kraft åt elden.

Mendocino Complexbranden har förstört 75 bostäder och fått tusentals personer att fly. Den är dock bara en av åtta skog- och markbränder som plågar delstaten. Carrbranden som bröt ut i slutet av juli rasar fortfarande och har förvandlat 66 000 hektar till aska. Sju personer har omkommit i den branden.

Rekordet för den största branden i Kalifornien är mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.
Scott Stephens, brandforskare på universitetet Berkley, säger till Mercury News att årets katastrofala bränder beror på död, torr vegetation som ligger kvar ute i naturen efter fem års torka, samt att fler människor flyttat ut i obebyggda delar av Kalifornien och att temperaturerna höjts av klimatförändringarna.
– Jag ser inte mycket som tyder på att vi kommer ha färre stora bränder framöver, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV