Radar · Nyheter

Nu kommer ”Afrikahettan” – och minusgraderna

Afrikansk värme börjar i dag svepa in över Sverige enligt SMHI. Men det är först i morgon som den riktiga hettan kommer, med temperaturer på över 33 grader. Samtidigt har det noterats minusgrader på en del håll i landet.

– Det har börjat komma in varmluft över Sverige som rör sig in i landet, men även om tisdagen blir varm med upp till 30 grader i syd, så är det i morgon den allra varmaste luften kommer, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Vissa delar av landet kan få det extra hett.
– Det kan hända att vinden svänger och då blir det ännu varmare, särskilt ner mot västra delarna av Götaland och Västkusten. Svealand kan förvänta sig få 30 grader och även om det är lite svalare i Norrland så kommer Gävleborg få temperaturer på kring 26–29 grader, säger Alexandra Ohlsson.

Även norra Norrlandskusten får det varmt med 25 grader och i inlandet kommer det ligga runt 20–23 grader innan hela landet svalnar av kring torsdagen.

– Den varma vinden drar vidare till Finland och Ryssland på torsdag men det kommer troligen fortfarande vara ganska varmt i Sverige även på torsdag, säger Alexandra Ohlsson.
Samtidigt har två platser i Jämtland noterat minusgrader den gångna natten. I Börtnan uppmättes minus 0,9 grader, vilket var kallast i Sverige, och i Storlien-Storvallen bottnade temperaturen på minus 0,3 grader, enligt SMHI.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV