Radar · Nyheter

Gräns stängs för venezuelaner

Eraldo Peres/AP | Den brasilianska delstaten Roraima säger att den inte kan ta hand om fler flyktingar från Venezuela.

Den stora gränsövergången in i Brasilien är från och med nu stängd för resenärer från Venezuela, enligt en domare i den brasilianska delstaten Roraima. Men regeringen i Brasília överklagar.

Enligt domaren Helder Girão Barreto kan inte Brasiliens federala regering kräva vad som helst av delstaterna, skriver Veja och andra brasilianska medier. Roraima har i flera månader larmat om att man inte klarar att hantera alla migranter som söker sig över gränsen i takt med den ekonomiska kollapsen i Venezuela.

Brasília-regeringen vidhåller dock att gränsen ska vara öppen, och överklagar beslutet. Men tills vidare gäller domarens stängningsbeslut, säger trafikpolis på plats enligt nyhetsbyrån AFP.

En strid ström av venezuelaner på flykt från den kollapsande ekonomin i hemlandet har strömmat över gränsen på senare tid.

Gränsen Venezuela-Brasilien sträcker sig över 200 mil, och präglas till stora delar av djungel. Övergången söder om den venezuelanska staden Santa Elena de Uairén är den enda större passagen mellan länderna.

Delstaten Roraima har sagt att den kan ta emot fler migranter, men först om många tusen som redan kommit omplaceras på andra håll i Brasilien.

Venezuelas gränser

Venezuela är i djup kris, och hundratusentals av invånarna söker desperat en annan framtid på annat håll. Det sätter hårt tryck på landets gränser.
Venezuela har långa landgränser mot tre länder: Colombia, Brasilien och Guyana. Men större delen är ogenomtränglig djungel.
Gränsen mot Colombia är lättast att nå för många venezuelaner, och det västra grannlandet har tagit emot cirka en miljon flyktingar från Venezuela.
Gränsen mot Brasilien ligger svårare till, men trots det har stora skaror venezuelaner tagit sig över den de senaste månaderna.
Gränsområdet mot Guyana är väglös djungel – vilket båda länderna verkar rätt nöjda med eftersom de inte är överens om gränsdragningen – och går bara att korsa illegalt och under stora strapatser.
Källa: Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV