Radar · Nyheter

Khan vinnare i det pakistanska valet

Mohammad Sajjad/AP | Supporters till Imran Khan firade på torsdagen.

En klar seger – men inte tillräckligt stor för att styra landet på egen hand. Så ser förutsättningarna ut för den före detta crickethjälten Imran Khans parti PTI när nästan alla röster har räknats i det pakistanska valet.

Med 95 procent av rösterna räknade hos valmyndigheten får PTI 110 platser i nationalförsamlingen, enligt Reuters. 137 hade behövts för egen majoritet. Det starka resultatet, som är bättre än förväntat, gör dock att det finns goda möjligheter att hitta samarbetspartner.

Regeringspartiet PML-N, den fängslade före detta premiärministern Nawaz Sharifs parti, får 63 platser. Sharif vädrade sitt missnöje för besökare i Adialafängelset, rapporterar den pakistanska engelskspråkiga tidningen Dawn. Sharif sa att valresultatet ”stulits” och beskrev valet som ”tvivelaktigt”.
PML-N hävdar fortfarande att valet var ”riggat” men meddelar att man kommer att inta sina platser i parlamentet och bedriva en ”aggressiv” opposition, skriver Dawn.

Khan utropade seger redan under onsdagen. I ett tv-sänt tal lovade han landets invånare ett helt nytt Pakistan, och talade bland annat om vikten av fred med grannländerna samt att ledarna för Pakistan och Indien bör sitta ner och samtala för att lösa konflikten i gränsområdet Kashmir.