Radar · Nyheter

Ny varning för extremt höga temperaturer

Hossein Salmanzadeh/TT | Värmen håller i sig, och SMHI har gått ut med en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i delar av landet.

Sedan tidigare har SMHI varnat för att den kommande veckan kan bli den varmaste hittills i år. Nu går man ut med flera klass 1-varningar, förutom de klass 2-varningar för extremt höga temperaturer som ligger kvar sedan tidigare.

Den extrema värmen ligger kvar över hela Sverige och enligt SMHI väntas det bli 30 grader eller mer under väldigt många dagar i följd i vissa delar av landet.
– Jag har inte varit med om att det håller sig på temperaturer över 30 under så lång tid. Att vi går ut med flera klass 2-varningar för extrema temperaturer är väldigt ovanligt, säger Ibrahim Al-Mausawe, jourhavande meteorolog.

Klass 2-varningar för extremt höga temperaturer utfärdas om dygnstemperaturen väntas bli 30 grader eller mer under fem dagar i följd eller 33 grader tre dagar i följd. Sedan förra veckan är klass 2-varningar utfärdade för Kalmar län, Östergötland och östra Svealand.

Nu utfärdar SMHI även klass 1-varningar för övriga delar av Götaland, Svealand samt sydöstra Norrland. Det innebär att det väntas bli 30–32 grader under tre eller fyra dagar i följd.

Det här gäller fram till fredag, till helgen blir det svalare och skurar, men det är svårt att säga exakt var de kommer att falla. Blir det regn så kan man räkna med att det blir en hel del i och med att skurar brukar vara kortvariga men intensiva, säger Ibrahim Al-Mausawe.

TT: Finns det någonstans i Sverige det är lite svalare?

– Svalare och svalare, i Norrland och längs västkusten samt i Skåne ligger temperaturen mellan 20–25. Där ligger det pålandsvind, visserligen inte så stark men det är åtminstone lite svalare än på östkusten.

Extremt höga temperaturer

SMHI:s definition av varning klass 2, extremt höga temperaturer:
Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller ännu mer, under fem dagar i följd, eller maximal dygnstemperatur på 33 grader eller ännu mer, tre dagar i följd.
Sådan hög värme medför en ökad påfrestning på kroppen. Riskgrupper kan få problem.
Klass 2 är SMHI:s allvarligaste varningsklass för höga temperaturer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV